Zelenski: 24 Şubat’tan beri 32 medya temsilcisi öldürüldü

Dış Haberler 31.05.2022 11:46:26 0
Zelenski: 24 Şubat’tan beri 32 medya temsilcisi öldürüldü
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında Rus bombardımanında hayatını kaybeden Fransız gazeteci Frederic Leclerc-Imhoff’un meslektaşlarına ve ailesine başsağlığı dileyerek, “(Frederic) 24 Şubat’tan sonra öldürülen 32’nci medya temsilcisi oldu” dedi.

Günlük ulusa sesleniş konuşmasında savaşla ilgili son duruma dair bilgi veren Zelenski, Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut, Avdiivka, Kurakhove, Slovyansk ve diğer bazı yerleşim yerlerinin Rusya için kilit hedefler olmaya devam ettiğini belirterek, “Rus ordusu, savunucularımıza giderek daha fazla baskı uygulamak için belirli bölgelerde ezici güçler toplamaya çalışıyor. Donbas'ta, Rus ordusunun maksimum savaş gücü şimdi toplanıyor” ifadelerini kullandı. Zelenski, Rus birliklerinin Harkiv’i, Sumi bölgesini bombaladığını ve Herson bölgesi için mücadelenin devam ettiğini ifade etti.

“24 ŞUBAT’TAN BERİ 32 MEDYA TEMSİLCİSİ ÖLDÜRÜLDÜ”

Zelenski, Luhansk bölgesinde Rusya birliklerinin yerel halkın ardından bir araca ateş açarak çatışma bölgelerinden tahliyeyi engellediğini belirterek, Fransız TV kanalı BFM TV’de çalışan Fransız gazeteci Frederic Leclerc-Imhoff’un bombardımanda öldürüldüğünü söyledi. Zelenski, “Bir aydan daha uzun bir süre önce, bu özel TV kanalına bir röportaj verdim. Bu, tam ölçekli bir savaş sırasında Fransız medyasıyla yaptığım ilk röportajdı. Frederic’in meslektaşlarına ve ailesine içten başsağlığı diliyorum. (Frederic) 24 Şubat’tan sonra öldürülen 32’nci medya temsilcisi oldu” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Görüşmelerine dair de bilgi veren Zelenski, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın Kiev’i ziyaret ettiğini ve yaptırımların güçlendirilmesi, Ukrayna’ya savunma desteği, dünyadaki gıda krizinin tırmanmasını önlemek için daha hızlı hareket etme ihtiyacı gibi konularda görüştüklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Zelenski, özellikle gıda güvenliği başta olmak üzere Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından normal trafiğin nasıl sağlanacağı, Ukrayna-Türkiye arasında daha fazla savunma iş birliği gibi konularda görüştüklerini belirtti.

“ÜLKEMİZDEKİ AMBARLARDA BULUNAN 22 MİLYON TON TAHILI İHRAÇ EDEMİYORUZ”

Rusya’nın, Ukrayna ihracatını bloke etmesinin durumu küresel ölçekte istikrarsızlaştırdığını belirten Zelenski, “Rusya'nın Karadeniz'deki limanlarımızı bloke etmesi ve Azak Denizi kıyılarında bizim tarafımıza el koyması nedeniyle ülkemizdeki ambarlarda bulunan 22 milyon ton tahılı ihraç edemiyoruz. Bu, dış pazara girecek olan hacimdir. Rusya'nın ihracatımızı bloke etmesi durumu küresel ölçekte istikrarsızlaştırıyor. Sonuç olarak, gıda farklı ülkelerde giderek daha pahalı hale geliyor. Sonuç olarak, kıtlık tehdidi var. Afrika'da, Asya'da, bazı Avrupa ülkelerinde” şeklinde konuştu. Bunun tırmanarak ‘yeni bir göçmen krizine’ dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunan Zelenski, “Rus liderliğinin açıkça istediği şey bu. Bu sorunu bilinçli olarak yaratıyorlar. Böylece tüm Avrupa zorluklarla karşı karşıya kalmış olacak” dedi.

 

Kahramanmaraş’ta oyun faciaya dönüştü: 16 yaşındaki Batuhan hayatını kaybetti

Adana’dan 691 Suriyeli daha ülkesine döndü

Feci kazada hayatını kaybeden 1’i bebek 5 kişi son yolculuğuna uğurlandı

Osmaniye’de hafif ticari araç alev alev yandı

Motosiklet kazasında genç hayatını kaybetti

Park halindeki Mercedes alevlere teslim oldu

Cilvegözü Sınır Kapısı’na tır parkı inşa ediliyor

Sulama kanalına düşen inek itfaiye ekiplerince kurtarıldı

Serinlemek için girdiği ırmakta boğuldu

‘Jrokez’ lakaplı yayıncı Oğuzhan Dalgakıran toprağa verildi

Veterineri ve ailesini dövdüğü öne sürülen karı-koca: ‘Asıl mağdur biziz’

Antakya’daki tarihi camilerde restorasyon çalışmaları sürüyor

İskenderun’da bina boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Adana’da 5 kişiye mezar alan otomobil uçurumdan çıkarıldı

Sulama kanalımda ceset bulundu

Kasten öldürme suçundan aranan firari hükümlü yakalandı

Mersin’de onkoloji hastalarına ücretsiz servis hizmeti

Mersin’de ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimine ışık tutuluyor

Asma kattan düşen şahıs hayatını kaybetti

Kuyuya düşen yavru köpek kurtarıldı

Osmaniye’de kayalıklara çarpan otomobil yan yattı: 3 yaralı

Karısı tarafından bıçaklanan adam hayatını kaybetti

Feci kazada ölen Defne bebek ve sürücünün naaşı adli tıptan alındı

Adana’da 7 kez alkollü yakalanan sürücüye 40 bin TL ceza

Mersin polisinin bilgilendirme faliyetleri sürüyor

Osmaniye atık su kuyusunda mahsur kalan 2 yavru köpek kurtarıldı

Orman yangınında evleri yananlar için konteynerler yerleştirilmeye başlandı

Kuraklığın vurduğu göleti, ürettiği çözümle suya kavuşturdu

Mersin’de kaçakçılık operasyonu: 6 gözaltı

Köy konutları hızla tamamlanıyor: "Bu evleri kendi gücümüzle yapamazdık"

Yükleniyor