Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

TÜRKİYE'NİN TURİZM MERKEZLERİNDEN MERSİN'DE SAHİL KENARLARINI DOLDURAN ZEHİRLİ DENİZ ANALARI BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN TOPLANMAYA BAŞLADI. DENİZANALARININ ZEHİRLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN PROF. DR. DENİZ AYAS İSE, KESİNLİKLE VATAND

ÇEVRE 26.02.2024 13:26:48 0
Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

Türkiye’nin turizm merkezlerinden Mersin’de sahil kenarlarını dolduran zehirli denizanaları belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlandı. Denizanalarının zehirli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, vatandaşların kesinlikle temasta bulunmaması gerektiğini söyledi.

Akdeniz’de 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de son günlerde zehirli iğneleri bulunan denizanası kabusu yaşandı. Hafta sonu binlerce denizanası özellikle turizmin önemli noktalarından Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi ile Silifke ilçesi sahillerinin kenarını doldurdu. Kıyıya vuran denizanalarını gören vatandaşlar da şaşırdı. Haber verilmesi üzerine Erdemli Belediyesine bağlı ekipler, Kızkalesi sahiline giderek denizanalarını tek tek topladı. Ekipler tüm sahili temizlerken tekrar aynı durumun yaşanması durumunda çalışmasına devam edeceği belirtildi.

Kızkalesi sahilinde denizanalarını gördüğünü belirten vatandaşlardan Emine Altuner Topkara, belediye ekiplerine haber verdiklerini, onların da temizleyip eski görünümüne kavuşturduğunu söyledi.

'Popülasyonlarını artırıyorlar'

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, son günlerde yaşanan denizanası kabusu ile ilgili bilgi verdi. Ayas, 'Mersin sahillerinde gördüğümüz ’rhopilema nomadica’ dediğimiz tür. Bu tür onlarca yıldır Akdeniz ekosisteminde. Kızıldeniz’den gelen bir tür. Geçen hafta Adana, Hatay ve Mersin bölgesinde de denizdeydik. Açık denizde çok yoğun denizanası varlığını tespit ettik. Bu tür belli dönemlerde akıntının da etkisiyle sahillere gelebiliyor. Yıldan yıla bu türün Akdeniz ekosisteminde arttığını görüyoruz. Özellikle Mersin körfezinde daha büyük popülasyonlar oluşturduğunu görüyoruz. Denizanaları planktonlarla besleniyor. Aşırı avcılık faaliyetleri sonucunda planktonlarla beslenen balık türleri denizden çekildiğinde, denizanaları için denizde daha fazla besin kalıyor, daha fazla plankton kalıyor. Popülasyonlarını artırıyorlar. Bunların popülasyonlarının günden güne artmasının temel nedenlerinden en önemli sebebi aşırı balıkçılık faaliyeti. Onun dışında küresel ısınma ve diğer faktörleri de sayabiliriz' dedi.

'Bu türler zehirli, kesinlikle dokunmamak lazım'

Denizanalarının pasif olarak denizde hareket ettiğini, dalgaların ve akıntıların etkisiyle bir yerden bir yere gidebildiğine değinen Prof. Dr. Ayas, 'Kendileri yer değiştirmezler. Dönemsel olarak denizdeki akıntılar ve dalga sistemleri açıktaki bu popülasyonları kıyılara doğru getirebilir. Mersin sahillerinde de bu günlerde gördüğümüz denizanalarının temel sebebi akıntılarla açıktaki bireylerin sahile vurması. Bu türler zehirli. Buna kesinlikle dokunmamak lazım. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Bunlar elinize değdiğinde kaşıntı, kızarıklık ve ciddi lezyonlar oluşturabilir. Bu noktada da kesinlikle dokunmamalarını biz tavsiye ediyoruz. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmamalarını tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

'Denizanası ile temas edildiğinde tatlı suyla yıkamayın'

Denizanalarının olduğu sularda belirli tentaküllerin kalabildiğine dikkat çeken Ayas, 'Bireyler de oradaysa kesinlikle suya da girmemek gerekiyor. Çünkü yakıcı hücreler ciddi lezyonlar oluşturabilir. Alerjik reaksiyonu olan insanlarda da nefes alma güçlüğü gibi çeşitli semptomlar daha ileri semptomlar gelişebilir. Eğer denizanası elinizi çarptığında ya da vücudunuzun herhangi bir yerine geldiğinde bir pamuğun üzerine sirke sürüp üzerine bastırabiliriz. Kesinlikle tatlı suyla yıkamamak gerekiyor. Deniz suyuyla o bölgenin tekrardan yıkanması gerekir. Eğer yapılabiliyorsa sirkeyi üzerine bastırarak oradaki etkisinin azaltılması gerekir' ifadelerini kullandı.

Mersin’de feci kaza: 5 ölü, 1 ağır yaralı

Minik dansçılar sahnede göz doldurdu

Mersin’de rüzgar seralarda hasara yol açtı

Mersin’de mahalle mutfağı sayısı 57’ye ulaştı

Suriye sınırında yangın teyakkuzu

Mersin’in ’İklime Hazır’ projesi Barcelona’da tanıtıldı

Estetik dokunuşlarla Mersin güzelleşiyor

Sabri Tekli, Yeni Mersin İdmanyurdu Başkanı oldu

Aracın üzerinden geçtiği köpek telef oldu

Feke Lisesi mezunları yarım asır sonra ilk kez buluştu

Kahramanmaraş’ta Güredil Kalesi göz dolduruyor

Lavanta Kokulu Hanımağalar

Adana’da ‘sazan sarmalı’ dolandırıcılığı: Gerçek ev sahibine hiç para ulaşmadı

Kahramanmaraş’ta 2. Uluslararası Bisiklet Yarışması

Prof. Dr. Özkan: "Çocuklarınızın dişleri neden çıkmıyor? İşte bu hormon eksikliğinden"

Karaçay Şelalesi kanyon yolu projesi hızla ilerliyor

Kuraklıkla birlikte barajdaki su seviyesinin yüzde 20’ye düştüğü Yayladağı’nın 98 günlük suyu kaldı

103 yaşındaki Kore gazisi torununun, torununu gördü

Hafriyat kamyonunun ezdiği otomobilden yaralı kurtulan sürücü, "Fotoğraflara bakınca ben buradan nasıl çıktım diye kendime soruyorum"

Kahramanmaraş’ta hafif ticari araçla çarpışan otomobil takla attı: 1 ağır yaralı

Hatay’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Adana Demirspor’da Koray Palaz dönemi

Hatay’daki orman yangını kontrol altına alındı

İskenderun’da işledikleri çeşitli suçlardan aranan 6 kişi yakalandı

İskenderun’da şüpheli ölüme; 3 gözaltı 1 tutuklama

Hatay’da 600 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Dörtyol’da SPA ve Masaj Salonları denetlendi

Osmaniye’de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü tarlaya uçtu

Yayladağı’nda ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

Hassa’da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

Yükleniyor