Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

TÜRKİYE'NİN TURİZM MERKEZLERİNDEN MERSİN'DE SAHİL KENARLARINI DOLDURAN ZEHİRLİ DENİZ ANALARI BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN TOPLANMAYA BAŞLADI. DENİZANALARININ ZEHİRLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN PROF. DR. DENİZ AYAS İSE, KESİNLİKLE VATAND

ÇEVRE 26.02.2024 13:26:48 0
Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

Türkiye’nin turizm merkezlerinden Mersin’de sahil kenarlarını dolduran zehirli denizanaları belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlandı. Denizanalarının zehirli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, vatandaşların kesinlikle temasta bulunmaması gerektiğini söyledi.

Akdeniz’de 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de son günlerde zehirli iğneleri bulunan denizanası kabusu yaşandı. Hafta sonu binlerce denizanası özellikle turizmin önemli noktalarından Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi ile Silifke ilçesi sahillerinin kenarını doldurdu. Kıyıya vuran denizanalarını gören vatandaşlar da şaşırdı. Haber verilmesi üzerine Erdemli Belediyesine bağlı ekipler, Kızkalesi sahiline giderek denizanalarını tek tek topladı. Ekipler tüm sahili temizlerken tekrar aynı durumun yaşanması durumunda çalışmasına devam edeceği belirtildi.

Kızkalesi sahilinde denizanalarını gördüğünü belirten vatandaşlardan Emine Altuner Topkara, belediye ekiplerine haber verdiklerini, onların da temizleyip eski görünümüne kavuşturduğunu söyledi.

'Popülasyonlarını artırıyorlar'

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, son günlerde yaşanan denizanası kabusu ile ilgili bilgi verdi. Ayas, 'Mersin sahillerinde gördüğümüz ’rhopilema nomadica’ dediğimiz tür. Bu tür onlarca yıldır Akdeniz ekosisteminde. Kızıldeniz’den gelen bir tür. Geçen hafta Adana, Hatay ve Mersin bölgesinde de denizdeydik. Açık denizde çok yoğun denizanası varlığını tespit ettik. Bu tür belli dönemlerde akıntının da etkisiyle sahillere gelebiliyor. Yıldan yıla bu türün Akdeniz ekosisteminde arttığını görüyoruz. Özellikle Mersin körfezinde daha büyük popülasyonlar oluşturduğunu görüyoruz. Denizanaları planktonlarla besleniyor. Aşırı avcılık faaliyetleri sonucunda planktonlarla beslenen balık türleri denizden çekildiğinde, denizanaları için denizde daha fazla besin kalıyor, daha fazla plankton kalıyor. Popülasyonlarını artırıyorlar. Bunların popülasyonlarının günden güne artmasının temel nedenlerinden en önemli sebebi aşırı balıkçılık faaliyeti. Onun dışında küresel ısınma ve diğer faktörleri de sayabiliriz' dedi.

'Bu türler zehirli, kesinlikle dokunmamak lazım'

Denizanalarının pasif olarak denizde hareket ettiğini, dalgaların ve akıntıların etkisiyle bir yerden bir yere gidebildiğine değinen Prof. Dr. Ayas, 'Kendileri yer değiştirmezler. Dönemsel olarak denizdeki akıntılar ve dalga sistemleri açıktaki bu popülasyonları kıyılara doğru getirebilir. Mersin sahillerinde de bu günlerde gördüğümüz denizanalarının temel sebebi akıntılarla açıktaki bireylerin sahile vurması. Bu türler zehirli. Buna kesinlikle dokunmamak lazım. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Bunlar elinize değdiğinde kaşıntı, kızarıklık ve ciddi lezyonlar oluşturabilir. Bu noktada da kesinlikle dokunmamalarını biz tavsiye ediyoruz. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmamalarını tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

'Denizanası ile temas edildiğinde tatlı suyla yıkamayın'

Denizanalarının olduğu sularda belirli tentaküllerin kalabildiğine dikkat çeken Ayas, 'Bireyler de oradaysa kesinlikle suya da girmemek gerekiyor. Çünkü yakıcı hücreler ciddi lezyonlar oluşturabilir. Alerjik reaksiyonu olan insanlarda da nefes alma güçlüğü gibi çeşitli semptomlar daha ileri semptomlar gelişebilir. Eğer denizanası elinizi çarptığında ya da vücudunuzun herhangi bir yerine geldiğinde bir pamuğun üzerine sirke sürüp üzerine bastırabiliriz. Kesinlikle tatlı suyla yıkamamak gerekiyor. Deniz suyuyla o bölgenin tekrardan yıkanması gerekir. Eğer yapılabiliyorsa sirkeyi üzerine bastırarak oradaki etkisinin azaltılması gerekir' ifadelerini kullandı.


Mersin’de traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Seyhan Belediyesine haciz geldi

FIBA Kadınlar Euroleague: ÇBK Mersin: 74 - Basket Landes: 67

Dedesi ile babaannesini öldüren zanlı tutuklandı

İnşaatta kat boşluğuna düşen işçi yaralandı

Depremde vefat eden itfaiye amiri için Akdeniz’e daldılar

İtfaiye Eri Doğan, son yolculuğuna uğurlandı

Mersin’de son bir haftada aranan bin 159 kişi yakalandı

Başkan Boltaç, Kırklarsırtı Pazarında esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Öğrenciler, yarıyıl tatilinde yabancı dil becerilerini geliştiriyor

Kentsel ve yerinde dönüşüm 100. Yıl Mahallesi’nde vatandaşlara anlatıldı

Refakatçi Evi, 4 yılda 4 bin 200 hasta ve yakınını ağırladı

43 yıldır Almanya’da yaşayan gurbetçi Türkiye’ye kesin dönüş yaptı

İdlib şehidinin ailesi oğullarının adının hastanede yaşatılmasını istiyor

Dubai çılgınlığı bitti, Adana çikolatası yok satıyor

Mersin’de kaçak kazı yapan 4 şüpheli yakalandı

Enkazdan kurtarılarak yaşama tutunan kadın, depremden bu yana ’Duman’ isimli kedisinden gelecek haberi bekliyor

Mersin’de aranan 430 şahıs yakalandı: 112’si hapis cezası almış

Çukurova’da tarım işçisi yevmiyeleri bin lira oldu

Adana’da kebapçıyı 16 yaşındaki çocuk öldürmüş

Zabıta ekipleri iş makinelerine ve ulaşım araçlarına yönelik denetimlerini sürdürüyor

Suriyelilerin ülkelerine dönüşü tekstil üreticilerini endişelendirdi

Adana Demirspor’da Mustafa Dalcı ile yollar ayrıldı

Depremde evleri yıkılan ailenin konteyner yuvası alevlere teslim oldu

Yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı kadına polis yardım etti

Adana’da LPG tankından elektronik sigara çıktı

Uzmanı açıkladı: “Ailede sağlıklı iletişim kurmak, sorunların büyümesini engeller”

Seyhan ve Çukurova polisinden ruhsatsız silah operasyonu

Otomobil yayalara çarptı: 2 ölü

Yükleniyor