Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

TÜRKİYE'NİN TURİZM MERKEZLERİNDEN MERSİN'DE SAHİL KENARLARINI DOLDURAN ZEHİRLİ DENİZ ANALARI BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN TOPLANMAYA BAŞLADI. DENİZANALARININ ZEHİRLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN PROF. DR. DENİZ AYAS İSE, KESİNLİKLE VATAND

ÇEVRE 26.02.2024 13:26:48 0
Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

Türkiye’nin turizm merkezlerinden Mersin’de sahil kenarlarını dolduran zehirli denizanaları belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlandı. Denizanalarının zehirli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, vatandaşların kesinlikle temasta bulunmaması gerektiğini söyledi.

Akdeniz’de 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de son günlerde zehirli iğneleri bulunan denizanası kabusu yaşandı. Hafta sonu binlerce denizanası özellikle turizmin önemli noktalarından Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi ile Silifke ilçesi sahillerinin kenarını doldurdu. Kıyıya vuran denizanalarını gören vatandaşlar da şaşırdı. Haber verilmesi üzerine Erdemli Belediyesine bağlı ekipler, Kızkalesi sahiline giderek denizanalarını tek tek topladı. Ekipler tüm sahili temizlerken tekrar aynı durumun yaşanması durumunda çalışmasına devam edeceği belirtildi.

Kızkalesi sahilinde denizanalarını gördüğünü belirten vatandaşlardan Emine Altuner Topkara, belediye ekiplerine haber verdiklerini, onların da temizleyip eski görünümüne kavuşturduğunu söyledi.

'Popülasyonlarını artırıyorlar'

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, son günlerde yaşanan denizanası kabusu ile ilgili bilgi verdi. Ayas, 'Mersin sahillerinde gördüğümüz ’rhopilema nomadica’ dediğimiz tür. Bu tür onlarca yıldır Akdeniz ekosisteminde. Kızıldeniz’den gelen bir tür. Geçen hafta Adana, Hatay ve Mersin bölgesinde de denizdeydik. Açık denizde çok yoğun denizanası varlığını tespit ettik. Bu tür belli dönemlerde akıntının da etkisiyle sahillere gelebiliyor. Yıldan yıla bu türün Akdeniz ekosisteminde arttığını görüyoruz. Özellikle Mersin körfezinde daha büyük popülasyonlar oluşturduğunu görüyoruz. Denizanaları planktonlarla besleniyor. Aşırı avcılık faaliyetleri sonucunda planktonlarla beslenen balık türleri denizden çekildiğinde, denizanaları için denizde daha fazla besin kalıyor, daha fazla plankton kalıyor. Popülasyonlarını artırıyorlar. Bunların popülasyonlarının günden güne artmasının temel nedenlerinden en önemli sebebi aşırı balıkçılık faaliyeti. Onun dışında küresel ısınma ve diğer faktörleri de sayabiliriz' dedi.

'Bu türler zehirli, kesinlikle dokunmamak lazım'

Denizanalarının pasif olarak denizde hareket ettiğini, dalgaların ve akıntıların etkisiyle bir yerden bir yere gidebildiğine değinen Prof. Dr. Ayas, 'Kendileri yer değiştirmezler. Dönemsel olarak denizdeki akıntılar ve dalga sistemleri açıktaki bu popülasyonları kıyılara doğru getirebilir. Mersin sahillerinde de bu günlerde gördüğümüz denizanalarının temel sebebi akıntılarla açıktaki bireylerin sahile vurması. Bu türler zehirli. Buna kesinlikle dokunmamak lazım. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Bunlar elinize değdiğinde kaşıntı, kızarıklık ve ciddi lezyonlar oluşturabilir. Bu noktada da kesinlikle dokunmamalarını biz tavsiye ediyoruz. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmamalarını tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

'Denizanası ile temas edildiğinde tatlı suyla yıkamayın'

Denizanalarının olduğu sularda belirli tentaküllerin kalabildiğine dikkat çeken Ayas, 'Bireyler de oradaysa kesinlikle suya da girmemek gerekiyor. Çünkü yakıcı hücreler ciddi lezyonlar oluşturabilir. Alerjik reaksiyonu olan insanlarda da nefes alma güçlüğü gibi çeşitli semptomlar daha ileri semptomlar gelişebilir. Eğer denizanası elinizi çarptığında ya da vücudunuzun herhangi bir yerine geldiğinde bir pamuğun üzerine sirke sürüp üzerine bastırabiliriz. Kesinlikle tatlı suyla yıkamamak gerekiyor. Deniz suyuyla o bölgenin tekrardan yıkanması gerekir. Eğer yapılabiliyorsa sirkeyi üzerine bastırarak oradaki etkisinin azaltılması gerekir' ifadelerini kullandı.


Polis ekiplerinin trafikteki bikinili genç kadınla imtihanı

Dörtyol’da otoyol Jandarma komutanlığı açıldı

Seçer: "Ülke kalkınacaksa başta kadınlarla kalkınacak"

Tekerlekli sandalye ile yolun karşısına geçemedi, rampaya park eden otomobilin kırılmadık camını bırakmadı

Engelsiz Yaşam Parkı’nda sinema keyfi

Fatih Mahalle Merkezi yarın açılacak

Motosiklet sürücüsü önce otomobile, sonra yayalara çarptı: 3 yaralı

TSE yetkilileri, Büyükşehir Belediyesinin birimlerini tetkik edecek

Alkollü sürücü dehşeti

Mersin Hackathon’u düzenlendi

Kaza yapan motosikletlinin yardımına vatandaşlar koştu

Kızı ve damadı öldürülen acılı annenin vasilik mücadelesi

Su çekilince mezarlık gün yüzüne çıkınca köylüler dua etti

Sevgilisi tarafından öldürülmüştü, katiliyle olan fotoğraflarına ’Huzurum’ yazdığı ortaya çıktı

Koku üzerine girilen evde kadının cansız bedeni bulundu

Tescilli Kuytucak narı bahçede 20 lira

Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarının çobanlığını da kendileri yapıyor

Oltayla tuttuğu 1 buçuk metrelik devasa balığı görünce gözlerine inanamadı

Kırmızı ışıkta geçen otomobil yayaya çarptı

Motosikletle çarpışan otomobil karşı şeride geçip araca çarptı: 4 yaralı

Green Antalya Expo’nun tanıtım toplantısı yapıldı

Çatıda başlayan yangın itfaiyenin hızlı müdahalesi ile söndürüldü

Gratis’ten 15. yılında lojistiğe büyük yatırım

Freni patlayan kepçe 7 aracı biçti: 8 yaralı

Hatay’da 3 otomobilin karıştığı kazada 5 kişi yaralandı

Alanya’da caretta caretta ölüsü bulundu

Mersin ’Kushimoto Sokak Sanatçıları Festivali’ ile renklenecek

Otoyol Jandarması Mersin’de göreve başladı

‘Biraz rahatsızım, doktora gideceğim’ diyerek iş yerinden ayrılan kasiyerin cansız bedeni ormanda bulundu

60+ Tazelenme Üniversitesinin ihtiyar delikanlıları dersbaşı yaptı

Yükleniyor