Yarının Köyleri projesinin ilk dijital merkezi Adana'da açıldı

EKONOMİ 16.12.2023 11:48:38 0
Yarının Köyleri projesinin ilk dijital merkezi Adana
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Trendyol iş birliği ile hayata geçirilen 'Yarının Köyleri' projesinde ilk dijital merkez Adana'da açıldı.

Yarının Köyleri projesi ile köylerde kurulacak dijital merkezlerde yereldeki teknolojik imkanların güçlendirilmesi, üretimin ve istihdamın artırılması, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi planlanıyor. Adana'nın ardından Diyarbakır ve İzmir'de de dijital merkez açılacak projede, 5 yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Yeni e-ticaret girişimcisi oranının, proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı öngörülüyor. 'Yarının Köyleri' kapsamında proje ilk fazının sonuna kadar Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış'ta da dijital merkezler açacak. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından projeye Hatay'ında dahil edilmesiyle Dördüncü Yarının Köyü Dijital Merkezi için çalışmalar sürüyor.

KAPSAYICI BÜYÜMENİN HIZLANMASI PLANLANIYOR

Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Köylerde kurulacak dijital merkezlerde başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalarla Anadolu'nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Yerelde yetiştirilen ürünlerin, zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan tüketici ile buluşması için fırsat yaratılacak. Projeyle ayrıca, yöresel tarım, tekstil ve zanaat ürünleri için e-ticaret olanakları ve becerileri geliştirerek kırsal alanlarda dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı büyümenin hızlanması planlanıyor.

Yarının Köyleri ile köylerin e-ticaretle ve e-ihracat ile dünyaya açılması, akıllı tarım modellemeleri ve akıllı tarım uygulamaları ile sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünün desteklenmesi, çocukların kodlama ve robotik atölyeleri ile dijital dünyaya hazırlanması sağlanıyor. Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesi'ne ait ve kısmen atıl durumda olan bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı. Merkezin iki eğitim salonu, son teknoloji donanımın yer aldığı teknoloji atölyesi, açık ve kapalı alandan oluşan ortak çalışma noktaları, çocuk oyun alanları ve dijital tarım demonstrasyon alanı bulunuyor. Ayrıca merkezde donanımlı bilgisayarlar, 3D yazıcı, fotoğraf çekim alanı da kuruldu.

TARIMSAL ÜRÜNLER ÜRETİLECEK

Adana Kürkçüler'deki binada yetiştirilen narenciye, pamuk, biber ve geleneksel dokuma ürünleri, merkezde inovatif ürünlere dönüştürülecek. Narenciye ile ev temizlik ürünleri, kozmetik ürünleri üretilirken, narenciye kabuklarından ise oda kokusu ve aromaterapi ürünleri üretilecek. Meşhur Karaisalı biberi de ezme, reçel, dip sos, baharat ve salça olarak yeni pazarlara yüksek katma değerle ulaşacak. Çukurova'nın pamuğu ve Aladağ dokumasından el emeği ürünler ülkenin dört bir yanıyla buluşturulacak. Böylece bölgenin yerel ürünlerinin, köydeki üreticiden doğrudan tüketiciyle buluşmasına fırsat yaratılacak.

Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezinin açılış töreninde konuşan Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Trendyol'un kuruluş felsefesinde, vizyonunda ülkemiz ve ekosistemimiz için en büyük pozitif etkiyi yaratan şirket olmak var. Bu vizyon bize sürdürülebilirlik konusunda önemli sorumluluklar veriyor. Sektörümüzün ilk etki araştırmasını bundan 3 yıl önce yapmaya başladık. Yine sürdürülebilirlik alanında sektörümüzün en kapsamlı yol haritası olan Trendyol Sürdürülebilir Etki Planı'nı geçtiğimiz yıl açıkladık. Trendyol bir teknoloji şirketi ve hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılması da sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası. Yarının Köyleri projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu.  Bugün Adana Kürkçüler'de Türkiye'nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlamak için başladığımız projenin ilk dijital merkezini açtık. Yarının Köyleri projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu' dedi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise 'Hem üretim anlamında çok önemli bilhassa zirai üretimlerin yapıldığı çok kıymetli yerler. Kültürel değerlerinde geleceğe taşınması anlamında çok önemli. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde köylerdeki kültürel değerler yaşatılıyor. Bizim buradaki maksadımızda köylerden şehirlere göç eden gençleri tekrardan köylere geri getirmektir.  Köylerdeki yaşamı cazip hale getirmek' ifadelerini kullandı.

 

Ezgi Apartmanı davası ertelendi

Amatör sanatçılardan Mersinlilere Türk Sanat Müziği ziyafeti

Mersin’de çatıda mahsur kalan güvercini itfaiye kurtardı

Depremzede engelliler doyasıya eğlendi

Tartıştığı annesini önce dövdü sonra boğarak öldürdü

Devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama

SGK İl Müdürü Koç: "Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır"

Akdeniz Belediye personeli yangın tatbikatına katıldı

HÜDA PAR Adana il sekreterini öldüren sanığa müebbet hapis verildi

Mersin’de kaza anları kamerada: 1 ölü, 6 yaralı

Osmaniye’de minibüs ile ticari araç çarpıştı

Devrilen iş makinasının sürücüsü yaralandı

HBB filosuna 2 gezici sağlık aracı katıldı

Kontrolden çıkan şarjlı bisiklet demir kapıya çarparak durdu

Mersin’de suç oranlarında düşüş

Motosikletli şov pahalıya patladı: Ehliyeti iptal edildi, 19 bin TL ceza kesildi

Adana’da ’İl Oda ve Borsa Müşterek İstişare Toplantısı’

Muhtarlara, bağımlılıkla mücadele semineri

Kozan’da özel çocuklar neşeli anlar yaşadı

Mersin’de 2 otomobilde 70 tabanca ele geçirildi: 2 tutuklama

Akdeniz Belediyesi Futbol Takımı Türkiye Şampiyonasına gidiyor

Başkan Seçer: "MESKİ’nin su tarifesinde yeni bir fiyat rejimine gitmeyeceğiz"

Özel bireyler engelleri sanatla aştı

Kahramanmaraş’ta engelleri aşan perde

Valilik: "Şüpheli tutuklandı, yaralı tedavi edilip taburcu edildi"

Anadolu Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Ayhan Akyol oldu

Dörtyol’da eve yılan girdi

Mersin’de 50 milyonluk ’change’ operasyonu: 15 tutuklama

Başkan Yıldırım: "Kalite ve güven inşa ediyoruz"

Yükleniyor