Türkiye’nin en yüksek polen yoğunluğuna sahip Kahramanmaraş’tan alerjisi olanlar uyarı

Türkiye’nin en yüksek polen yoğunluğuna sahip Kahramanmaraş’tan alerjisi olanlar uyarı

GÜNDEM 27.03.2025 10:15:01 0
Türkiye’nin en yüksek polen yoğunluğuna sahip Kahramanmaraş’tan alerjisi olanlar uyarı
Türkiye’nin polen üreten en yüksek ilinin Kahramanmaraş olduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Okur, "Türkiye’nin alerji haritasında en yüksek polen yoğunluğuna sahip şehir olarak öne çıkıyor. Bitki örtüsü açısından zengin olan şehirde, güneşli ve rüzgârlı hava şartları polenlerin daha fazla yayılmasına neden oluyor" dedi.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda belirgin bir artış yaşanıyor. Türkiye’nin alerji haritasına göre, Kahramanmaraş polen yoğunluğu en yüksek şehir olarak ilk sırada yer alıyor. Zengin bitki örtüsü, rüzgârlı ve güneşli hava şartları nedeniyle polen yayılımı artarken, sanayileşme ve son yıllarda hız kazanan inşaat faaliyetleri de alerji vakalarının çoğalmasına neden olduğu ifade ediliyor. Alerjik hastalıklara karşı alınabilecek önlemler arasında, evde nem kontrolü, halı ve yatak temizliği, polen yoğun saatlerde dışarı çıkmamak ve düzenli burun temizliği yapmanın gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar ise özellikle bahar aylarında maske kullanımının ve antihistaminik ilaç tedavisinin alerjik semptomları hafifletmede etkili olabileceğini vurguluyor.
Özel Sular Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Okur da polen yayılımının başladığı bugünlerde detaylı bilgi vererek alerjisi bulunanları uyardı. Op. Dr. Okur, "Bahar mevsimi geldi, malum çiçek, böcek, polen miktarı arttı ve polikliniğimizde alerji hasta sayımız oldukça fazla görmeye başladık. Ciltte gözükebilir, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık şeklinde. Burnumuzda gözüken şekline biz daha çok alerjik renk diyoruz. Burun kaşıntısı, hapşırık, burunda tıkanıklık, burundan nefes almada güçlük, gözlerde kaşıntı, sulanma, kulak ağrısı gibi birçok şikayet olabiliyor. Damakta kaşıntı, hatta bazı hastalarımız damağım o kadar kaşınıyor ki oraya bir şeyler sokup kaşınmak istiyorum diyorlar. Onun dışında hiç beklemediğim çocukluk çağındaki hastalarımızda geniz eti ve bademcik büyüklüğü yapabiliyor. Bunun dışında alerjinin bir ileri formu var, anafilaksi dediğimiz. Vücudumuz alerjen maddelerine aşırı derecede reaksiyon veriyor. Bu aşırı reaksiyonun sonucunda damarlarda genişleme ve damarlar arasındaki boşluğa sıvı akışı olup, buralarda ödemeden olup solunum sıkıntısına, nefes durmasına ve dolaşım durmasına kadar sebep olup ölümcül seyredebiliyor" diye konuştu.

"Kahramanmaraş bitki örtüsü bakımından çok zengin"
Türkiye’de Kahramanmaraş’ın polen haritasında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Dr. Okur, "Bir mevsimsel olan, bir de yıl boyu süren hasta grubumuz var. Mevsimsel olan hasta grubumuz özellikle bahar aylarında polen miktarının artmasıyla birlikte bize başvuruyorlar. Yıl boyu süren alerji durumunda ise hastalarımızın şikayetleri sürekli devam ediyor, hiçbir zaman mevsime göre artma azalma olmuyor. İlimiz özelinde, Kahramanmaraş özelinde birkaç konu var. Türkiye alerji polen haritasında baktığımızda Kahramanmaraş ili bitki örtüsü bakımından çok zengin olduğu için, zengin bir floraya sahip olduğu için polen miktarı ve yükü çok fazla. İklim şartı da bunu etkiliyor. Polenlerin yayılması için en uygun hava şartları mevcut. Biraz kuru ve güneşli bir havamız var. Rüzgar var. Bunlar polen yayılımı için mükemmel ortam oluşturuyor. Ve bahar aylarında özellikle ilimizin polen yükü artıyor. Bu da alerjik şikayetlerin artmasına sebep oluyor" şeklinde konuştu.

"Alerjiye sebep olan durumlardan kaçınmak gerekiyor"
Kentin sanayileşmiş bir şehir olduğuna da değinen Okur, "Hava kalitesi etkilenebiliyor. Ve sanayide çalışan işçilerin orada kimyasala maruz kalması, toza maruz kalması artıyor. Bir başka durum da iki sene önce yaşadığımız elim vakadan sonra inşaat faaliyetlerinin artmış olması, çok fazla toz olması da alerji şikayetlerini arttırıyor. Çevremizde alerjiye sebep olan durumlardan kaçınmak gerekiyor. Evde özellikle nem ayarı, yüzde 50’nin üzerinde nemde halı akarı dediğimiz, halılarda yaşayan insan derileriyle beslenen canlıların miktarı artmış oluyor. Bunun dışında günlük sürekli kullandığımız yatak odamızda çarşaflarımızı 55 derecenin üzerinde sıcaklıklarla yıkayıp sık sık değiştirmek gerekiyor. Bunun dışında hamam böceğine karşı ve atıklarına karşı alerji olabiliyor. Bunu evimizden dışlamamız gerekiyor. Evinde hayvan besleyen hastalarımız oluyor. Bu hayvanlara karşı hassasiyeti olanlar olabiliyor. En azından yattığı odalarda hayvanlarla bir bölünmüşlük yaşarsalar daha iyi olabiliyor. Hastalığın tanısını koyma açısından cilt testi yapıyoruz. Cilt testi de alerjenleri hastaya az miktarda enjekte edip buna karşı derinin reaksiyonuna bakıyoruz. Bu hastanemizde yapılmaktadır. Bunun dışında alerjene özellik özel immunoglobinin dediğimiz kanda bir orana bakıyoruz. Bununla alakalı tanı koyabiliyoruz. Aslında esas tanımız hastanın şikayetlerinden yola çıkarak ve kliniğimizde muayene ederek tanı koyabiliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Osmaniye’de devrilen akaryakıt yüklü tanker alev alev yandı

Tankerle tırın karıştığı kazada tanker alev topuna döndü

Kadınlar Basketbol Süper Ligi: ÇBK Mersin: 83 - Galatasaray: 78

Rahatsızlanarak vefat eden emniyet amiri, son yolculuğuna uğurlandı

Kuvvetli rüzgar çatıları uçurdu

Kamyon devrildi sürücü yaralandı

Kahramanmaraş’ta sağanak etkili oldu

Bayram ziyaretinden dönüyorlarmış: 5 kişilik ailenin yok olduğu kazada 10 kişi de yaralandı

Adana’da feci kaza: 3’ü çocuk 5 ölü, 7 yaralı

Osmaniye’de sağanak yağmur hayatı felç etti

MTSO Başkanı Çakır: "Emek de ekmek de hepimizindir, zarar vermeyelim"

Mersin’de fırtına etkili oldu, seralar zarar gördü

Kozan Ticaret Odası Başkanı Kandemir:" Boykota karşıyız"

Adana’da boykot çağrılarına tepki: "Bizler için yok hükmündedir"

Depremzede kadın gözleme ve yufka ekmek yaparak hayata tutundu

Hafif şikayetle gitti, idrar kesesinde 6 santimlik tümör çıktı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 2 yaralı

Otomobille çarpışan motosikletteki 2 kişi metrelerce havaya uçtu

Aracın arkasına bağlı köpekle metrelerce yol gittiler

Silifke’de kuvvetli yağış, cadde ve iş yerlerini sular altında bıraktı

Tarsus Doğa Parkı bayramda 17 bin ziyaretçi ağırladı

Otizm Aile Danışma Merkezi 1,5 yılda 250 çocuğa ulaştı

"Devlet Tiyatroları-Sabancı 24. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali" başladı

Adana’da otoparkta uyuşturucu operasyonu: 6 tutuklama

Depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarında sona gelindi

İş yerine 57 kurşun sıktılar: 2 tutuklama

Hem yazar hem garson hem de gazi

Jandarma personeli ile kız arkadaşı sahilde ölü bulundu

Mersin’de boya yüklü tır devrildi

Epilepsi hastası hayatını kaybetti, üvey baba tutuklandı

Yükleniyor