Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

GÜNDEM 13.03.2025 11:17:55 0
Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Dünyada 33, Türkiye’de ise Akdeniz başta olmak üzere sadece 3 türünün yaşamını sürdürdüğü denizatlarının neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik ve Prof. Dr. Deniz Ayas, denizin sevimli karakterlerinin yok olmaması için uyarıda bulundu.
MEÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik, denizatlarının kemikli balıkların Syngnathidae familyasına ait canlılar olduğunu belirterek, dünyada 33 türü bulunan denizatlfarının sadece 3 türünün Türkiye sularında yaşamını sürdürdüğünü ifade etti. Denizatlarının başlıca yaşam alanlarının, denizlerin kıyıya yakın olan kesimleri olduğunu dile getiren Cicik, "Bu kesimler özellikle kirliliğin etkisi altında olduğundan ve aynı zamanda avcılık sahası olduğundan bir taraftan avcılık dışı yakalanmaları, diğer taraftan kirliliğin etkisi sayılarının günden güne azalmasına neden olmaktadır" dedi.

"Ortalama yaşam süreleri 5 ila 10 yıldır"
Denizatlarının, özellikle deniz akvaryumlarında akvaryum canlısı olarak, kurutulmuşlarının süs eşyası olarak, geleneksel Çin tıbbında ilaç yapımında ve Uzak Doğu’da afrodizyak etkisinden dolayı yaygın bir şekilde tüketildiğini ifade eden Cicik, şöyle devam etti: "Bunlar ekosistemde besin zincirinin alt basamaklarında yer aldıklarından çok sayıda düşmanları vardır. Bunların başlıca yaşam alanları sünger, mercan, yosun gibi korunaklı alanlardır. Ancak son yıllarda bu yaşam alanlarının çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak bozulması, düşmanlarına karşı korunaksız bir durumda kalmalarına ve sürekli tehdit altında olmalarına neden olmuştur. Ortalama yaşam süreleri 5 ila 10 yıldır. Bu canlıları ayıran diğer bir özellik erkeklerinin doğurduğu şeklinde bilinmesidir. Oysa dişi olanlar yumurtalarını erkeklerin karın bölgesindeki kese içerisine aktarır, döllenme burada gerçekleştikten sonra yavrular canlı bir şekilde doğarlar. İlk doğumda yavru sayısı 50 ila 100 arasında olurken sonraki doğumlarda yavru sayısı bine ulaşabilmektedir."

"Denizatlarının yaşam alanları deniz çayırlarıdır"
Denizatlarının neslinin birçok faktöre bağlı olarak tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Cicik, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeye göre denizatlarının da koruma altında olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde de bunların avlanması, taşınması, ticari amaçla satılması yasaklanmıştır" diye konuştu.
Denizatlarının yaşam alanlarının deniz çayırları olduğunu ifade eden Cicik, "Avlanma esnasında denizatları otomatikman ağlara takılacaktır. Bunlar av dışı canlılar olduğu için yakalandıklarında zarar vermeden denize atılmaları, en azından yaşamlarını devam ettirmeleri açısından önem taşımaktadır. Öncelikle yaşam alanlarının korunması, bunun için de yaşam alanını oluşturan deniz çayırların korunması gerekmektedir. Özellikle deniz çayırların olduğu yerlerde kirlilik deşarjlarının engellenmesi, yaşam alanlarının muhafazasını sağlayacaktır" dedi.

"Son 2-3 yıldır çok nadir görmeye başladık"
Prof. Dr. Deniz Ayas da MEÜ Deniz Canlıları Müzesi dalış ekibi olarak düzenli şekilde Mersin Körfezi’nin çeşitli noktalarında dalış yaptıklarını söyledi. Son yıllarda denizatlarını özellikle deniz çayırlarının ve makroalglerin tahrip olmasıyla birlikte son 2-3 yıldır çok nadir görmeye başladıklarını belirten Ayas, "Bunda iklim değişikliklerinin etkisi de var. Tabii onun dışında kirlilik ve kirliliğe bağlı deniz çayırlarının kapladığı alanların daralması ve bu alanlarda özellikle çeşitli fiziksel tahribatlar, denizatlarının bu bölgede daha az görülmesine neden oluyor. Aslında biz bu habitat kurucu dediğimiz deniz çayırlarını koruyarak denizatlarının geleceğini garanti altına alıyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Ayas, denizatlarının yaşam alanları olan deniz çayırlarının Mersin Körfezi’nde önemli noktalarda korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hatay’da Roketsan endüstri bölgesi yükseliyor

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Osmaniye’de aile sağlığı merkezine giren yılan paniğe neden oldu

Son 65 yılın en kurak yılının yaşandığı Hatay’da belediyeden kritik uyarı: "50-60 günlük suyumuz var, lütfen suyumuzu tasarruflu kullanalım"

Mersin’de yaz boyunca kesintisiz ilaçlama

Gazimağusa Heyeti, Mersin’in Kent Mirası Projelerini yerinde inceledi

Adana’da torbacı operasyonu: 7 tutuklama

Adana’da 1 ton 690 litre kaçak etil alkol ele geçirildi

Depremzede yetim ve öksüz çocuklara umut olan Yüreğimizdeki Işık Projesiyle yaz tatilinde 3 bin 496 kurslarda eğitim görecek

Adana sanayisinin ihtiyacını karşılayacak mühendisler burada yetişecek

Yılana benzerliğiyle dikkat çeken 1 buçuk metrelik kertenkele kameralara yakalandı

Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı arttı zehirli balıklar geldi

Tofaş’ın çarptığı adam metrelerce savruldu

Otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve oğlu hayatını kaybetti

Osmaniye’de kontrolden çıkan tır devrildi: 1 yaralı

Kaza yapan tırda alevler içerisinde kalan baba ve 13 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Boğaz ağrısıyla acil servisin yolunu tutan 3 çocuk annesi 55 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Osmaniye’de iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Kahramanmaraş’ta inşaattan atılan molozlar çocukların üzerine düştü: 3 yaralı

Pazarcık Adliyesi’nden tayin olan hakim ve cumhuriyet savcılarına vefa

Adana Demirsporlu taraftarlardan "Yaşasın Demirspor" kampanyası

Kozanlı şehit ailelerinden 12 kahraman asker için dua

İSO İkinci 500’de AOSB’den 12 firma

Osmaniye’de çıkan silahlı çatışmada 2 kişi yaralandı

Vali Toros: "Suç ve suçluyla mücadelemiz kararlılıkla sürüyor"

Suriye sınırında devam eden orman yangını için Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri teyakkuza geçti

Akdeniz’de kırsal mahallelere yol desteği sürüyor

Kahramanmaraş’ta göz kamaştıran manzara

Kahramanmaraş’ta gassallık eğitimi başlıyor

Mut’a sağlık yatırımı ve 400 yeni konut müjdesi

Yükleniyor