Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

GÜNDEM 13.03.2025 11:17:55 0
Türkiye sularında sadece 3 türü var: Denizatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Dünyada 33, Türkiye’de ise Akdeniz başta olmak üzere sadece 3 türünün yaşamını sürdürdüğü denizatlarının neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik ve Prof. Dr. Deniz Ayas, denizin sevimli karakterlerinin yok olmaması için uyarıda bulundu.
MEÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik, denizatlarının kemikli balıkların Syngnathidae familyasına ait canlılar olduğunu belirterek, dünyada 33 türü bulunan denizatlfarının sadece 3 türünün Türkiye sularında yaşamını sürdürdüğünü ifade etti. Denizatlarının başlıca yaşam alanlarının, denizlerin kıyıya yakın olan kesimleri olduğunu dile getiren Cicik, "Bu kesimler özellikle kirliliğin etkisi altında olduğundan ve aynı zamanda avcılık sahası olduğundan bir taraftan avcılık dışı yakalanmaları, diğer taraftan kirliliğin etkisi sayılarının günden güne azalmasına neden olmaktadır" dedi.

"Ortalama yaşam süreleri 5 ila 10 yıldır"
Denizatlarının, özellikle deniz akvaryumlarında akvaryum canlısı olarak, kurutulmuşlarının süs eşyası olarak, geleneksel Çin tıbbında ilaç yapımında ve Uzak Doğu’da afrodizyak etkisinden dolayı yaygın bir şekilde tüketildiğini ifade eden Cicik, şöyle devam etti: "Bunlar ekosistemde besin zincirinin alt basamaklarında yer aldıklarından çok sayıda düşmanları vardır. Bunların başlıca yaşam alanları sünger, mercan, yosun gibi korunaklı alanlardır. Ancak son yıllarda bu yaşam alanlarının çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak bozulması, düşmanlarına karşı korunaksız bir durumda kalmalarına ve sürekli tehdit altında olmalarına neden olmuştur. Ortalama yaşam süreleri 5 ila 10 yıldır. Bu canlıları ayıran diğer bir özellik erkeklerinin doğurduğu şeklinde bilinmesidir. Oysa dişi olanlar yumurtalarını erkeklerin karın bölgesindeki kese içerisine aktarır, döllenme burada gerçekleştikten sonra yavrular canlı bir şekilde doğarlar. İlk doğumda yavru sayısı 50 ila 100 arasında olurken sonraki doğumlarda yavru sayısı bine ulaşabilmektedir."

"Denizatlarının yaşam alanları deniz çayırlarıdır"
Denizatlarının neslinin birçok faktöre bağlı olarak tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Cicik, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeye göre denizatlarının da koruma altında olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde de bunların avlanması, taşınması, ticari amaçla satılması yasaklanmıştır" diye konuştu.
Denizatlarının yaşam alanlarının deniz çayırları olduğunu ifade eden Cicik, "Avlanma esnasında denizatları otomatikman ağlara takılacaktır. Bunlar av dışı canlılar olduğu için yakalandıklarında zarar vermeden denize atılmaları, en azından yaşamlarını devam ettirmeleri açısından önem taşımaktadır. Öncelikle yaşam alanlarının korunması, bunun için de yaşam alanını oluşturan deniz çayırların korunması gerekmektedir. Özellikle deniz çayırların olduğu yerlerde kirlilik deşarjlarının engellenmesi, yaşam alanlarının muhafazasını sağlayacaktır" dedi.

"Son 2-3 yıldır çok nadir görmeye başladık"
Prof. Dr. Deniz Ayas da MEÜ Deniz Canlıları Müzesi dalış ekibi olarak düzenli şekilde Mersin Körfezi’nin çeşitli noktalarında dalış yaptıklarını söyledi. Son yıllarda denizatlarını özellikle deniz çayırlarının ve makroalglerin tahrip olmasıyla birlikte son 2-3 yıldır çok nadir görmeye başladıklarını belirten Ayas, "Bunda iklim değişikliklerinin etkisi de var. Tabii onun dışında kirlilik ve kirliliğe bağlı deniz çayırlarının kapladığı alanların daralması ve bu alanlarda özellikle çeşitli fiziksel tahribatlar, denizatlarının bu bölgede daha az görülmesine neden oluyor. Aslında biz bu habitat kurucu dediğimiz deniz çayırlarını koruyarak denizatlarının geleceğini garanti altına alıyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Ayas, denizatlarının yaşam alanları olan deniz çayırlarının Mersin Körfezi’nde önemli noktalarda korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kontrolden çıkan taksi elektrik direğine çarptı: 2 ölü

Asi Nehrinde mahsur kalan vatandaşı itfaiye ekipleri kurtardı

Hatay’da zeytinlikte yangın

Dövüp bıçakladı, yaralıyı videoya çekip yaptıklarını anlattı

Başkan Seçer: "İtfaiye teşkilatımızın 1 yıl içinde hiçbir eksiği kalmayacak"

Mersin, ’Kuraklık Yönetim Planı’nı hazırlıyor

MTSO Başkan Yardımcısı Bucuge: "İki ülke birbirine önemli ticari fırsatlar sunacak"

Tarsus’ta meyve ve sebze paketleme tesisi hizmete girdi

Anneler Günü’nde şehit annelerine anlamlı ziyaret

Depremzede çocuklara umut olacak M2 STEAM merkezinin açılışı gerçekleştirildi

Güzellik merkezi patroniçesinin mağdur ettiği başkanın eşi intihar etti

HBB, ömrünü 3 engelli evladına adayan Süheyla teyzeyi unutmadı

Adanalı çiftçiler inceleme gezisine katıldı

Kozan’da hapis cezasıyla aranan 5 hükümlü yakalandı

Cumhuriyet’le yaşıt Cemal dede, eski hatıralarını dün gibi anlatıyor

Park halindeki otomobil alevlere teslim oldu

Depremde enkazdan çıkarılan ailenin 3 milyon lirası ortaklık vaadiyle dolandırıldı iddiası

Tarsus’ta inşa edilen yeni köprü hizmete açıldı

Mersin’de YKS provası

Başkan Seçer: "Belediyenin market ve kafelerinde glütensiz sıcak üretimi başlayacak"

Adana’da patates hasadı başladı, tarlada kilogramı 22-24 lira

Adana merkezli 23 ilde silah kaçakçılığı operasyonu: 21 tutuklama

Ters şeritten gitti, sürücü belgesi alındı hastaneye sevk edildi

Hatay’ın 161 yıllık fener kulesi ışıklandırıldı

Denizden balık yerine angus çıktı

Araç motorundan çıkan sürpriz yüzleri gülümsetti

Galatasaray formalı çocuğu sürüklediler, "Şaka" savunması yaptılar

İlginç kaza: Satmak için kaporasını aldığı otomobilinin üzerine hafif ticari araç çıktı

Mersin’de feci kaza: Otomobil ikiye bölündü, 3 kişi yaralandı

Kontrolden çıkan otomobil, kamyonete çarptı: 2 yaralı

Yükleniyor