Soğan hasadı başladı, verim ve fiyatı çiftçinin yüzünü güldürdü

Soğan hasadı başladı, verim ve fiyatı çiftçinin yüzünü güldürdü

GÜNDEM 26.03.2025 09:51:42 0
Soğan hasadı başladı, verim ve fiyatı çiftçinin yüzünü güldürdü
Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da turfanda soğan hasadı başladı. Tarlada kilogramı 18-20 liradan satılan soğan, rekoltesiyle yüz güldürdü.
Geçtiğimiz yıl sıcak havalar nedeniyle verimi düşen soğan bu sene soğuk hava nedeniyle çiftçinin yüzünü güldüren ürünler arasında yer aldı. Kent genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanda hasat başladı. Şu anda dönüme 7 ile 8 ton arası verim alınan soğandan şehir genelinden ortalama 250 bin ton rekolte hedeflendiği belirtildi. Erkenci soğanlar için Türkiye’nin farklı bölgelerinden kente gelen tarım işçileri erken saatlerden itibaren tarlalara girdi. İşçiler soğanların tek tek sökümünü yapıp çuvallara doldurarak ağzını da dikip satışa hazır hale getirdi. Soğan elçileri tarafından da soğanlar sayılarak kamyonlara yüklendi ve talebe göre başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı.

"Depolarda 50 bin ton kışlık soğan var"
İhlas Haber Ajansı’na bilgi veren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Erkenci soğanlar 3 boyuta ayrılıyor ve işçiler toplamaya başladı. Şu anda erkenci soğanın kilogram fiyatı 18-20 lira arasında. Depolarda yaklaşık 50 bin ton kışlık soğan halen var. O soğanların kilogram fiyatı da 12-14 lira arasında değişiyor. Bu yıl Adana’da geçen yıla oranla soğan ekimimiz fazla. Havaların sert ve soğuk geçmesi soğan için iyi oldu" dedi.

"Yurt dışından ülkemize soğan girmesin"
Ramazan Bayramı’ndan sonra hasadın hızlanacağını aktaran Doğan, "Ramazan Bayramı’ndan sonra hasat daha da hızlanacak. Çiftçimiz bu fiyatlara soğanı satmaya devam ederse para kazanacak. Adana’da soğan hasadı başladı ancak Mısır’dan taze, Özbekistan’dan kuru soğan ülkemize girmekte. Eğer bu soğanlar ülkemize girmeye devam ederse çiftçimiz para kazanamayacak. Soğan dışında hangi ürün hasada başlamışsa o ürün ülkemize girmesin" dedi.
Öte yandan, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soğan rekoltesinin fazla olduğunu, önümüzdeki günlerde ihracat izninin verilmesini beklediklerini ardından da yurt dışına ihraç edilebileceğini söyledi.

"Soğandan yüzümüzün gülmesini umuyoruz"
Soğan üreticisi Mehmet Kayalı ise, "Fiyat yüzümüzü güldürüyor. Dönüme de güzel verim alıyoruz. İnşallah yurt dışından soğan girmez, bu fiyatlara soğanı satarız. Patates de üretiyoruz, patatesi don vurdu ve ondan zarar ettik. Soğandan yüzümüzün gülmesini umuyoruz" diye konuştu.

"Devlet Tiyatroları-Sabancı 24. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali" başladı

Adana’da otoparkta uyuşturucu operasyonu: 6 tutuklama

Depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarında sona gelindi

İş yerine 57 kurşun sıktılar: 2 tutuklama

Hem yazar hem garson hem de gazi

Jandarma personeli ile kız arkadaşı sahilde ölü bulundu

Mersin’de boya yüklü tır devrildi

Epilepsi hastası hayatını kaybetti, üvey baba tutuklandı

Arsuz’da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Hatay’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Hatay’da fırtına nedeniyle deniz 20 metre çekildi

Mersin’de servis minibüsü devrildi: 10 yaralı

İki farklı yerde yanan otomobiller demir yığınına döndü

Hatay’da şiddetli fırtına: Su deposu devrildi, konteynerleri uçurdu

Osmaniye’de çocuklar bayram şenliğinde doyasıya eğlendi

Kontrolden çıkan araç kafeye daldı: O anlar kameraya yansıdı

Seçer: "Mersin, birliğin ve beraberliğin Türkiye’de örnek olduğu bir kent"

60 bin dekar alana ekilecek ayçiçek tohumu dağıtıldı

Temizlik ekibi kaplumbağaların hayatını kurtardı

Alevlere teslim olan iş yeri kullanılamaz hale geldi

Mersin’in çöpten enerji üretme kapasitesi artıyor

Mersinliler bayramda belediyenin kafelerine akın etti

Portakal Çiçeği Karnavalına 3 gün kaldı

Bayram tatili 9 gün olunca deniz keyfi erken başladı

Kuraklığın etkisiyle yarıkların oluştuğu Amik Ovası için bilim adamından kritik uyarı

Kuyumcuda altın bakan şahıs kaşla göz arasında 100 bin TL’lik altın bilekliği cebine attı

Frekanslarını ölçerek şifalı bitkileri araştırıyor, kayıt altına alıyor

O anlar kamerada: Duvar delip iş yeri soydu, yakalanınca inkar etti

Hatay’da Ramazan Panayırı Bayram Korteji gerçekleştirildi

Kısmi felç geçirip doktora başvurdu, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yükleniyor