Prof. Dr. Vardar: Meme kanseri neredeyse salgın haline geldi

SAĞLIK 18.06.2022 10:39:34 0
Prof. Dr. Vardar: Meme kanseri neredeyse salgın haline geldi
ADANA'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, 'Her kadın mutlaka rahim ağzı ve meme kanseri açısından taramalarını yaptırmalı çünkü meme kanseri artık neredeyse salgın haline geldi' dedi.
Çukurova ve Başkent Üniversiteleri'nin ev sahipliğinde Minimal İnvazif Jinekolojik Onkoloji Derneği (MİJOD) Toplantısı, Adana'da düzenlendi. Kadın kanserlerindeki ameliyatlarda lenf bezlerinin çıkarılması teorik ve pratik olarak kursiyerlere aktarıldı. Toplantıda canlı cerrahiler de Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada 15 binden fazla cerrah tarafından aynı anda izlendi.
Toplantıda konuşan Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, rahim ağzı kanseri ve meme kanseri ile ilgili konuştu. Rahim ağzı kanserinin artık tüm dünyada önlenebilir, erken tanınabilir hatta kanser oluşmadan önceki aşamalarda yakalanabilir ve kolayca tedavi edilebilir hastalık haline geldiğini kaydeden Vardar, 'Çünkü sebebi belli. Cinsel yolla geçen HPV dediğimiz bir virüsle oluşuyor bu hastalık. Dolayısıyla artık sebebi bilinen, kanser oluşmadan önce kolaylıkla teşhis edebileceğimiz bir hastalık haline geldi. Bugün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kadınlarda 3 tane kanserin düzenli taramasının yapılması öneriliyor. Bunlar meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleridir. Rahim ağzı kanseri bizim konumuz. Burada bu mikrobu kolaylıkla akıntılarda saptayabiliyoruz. Akıntılardaki anormal hücreleri daha kanser oluşmadan önce saptayabiliyoruz' diye konuştu. 
'MEME KANSERİ ARTIK ÇOK GENÇ YAŞLARDA GÖRÜLEBİLİYOR'
Kadınların tamamen sağlıklıyken, hiçbir şikayetleri yokken gerekli tarama testlerini yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Vardar, ülkemizde de yaklaşık 10 yıldır Sağlık Bakanlığı tarafından bir tarama stratejisi olduğunu ve bunun KETEM merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını söyledi. Bu taramalar sırasında meme taramalarının da mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Vardar, meme kanserinin adeta bir salgın haline geldiğini vurgulayarak 'Meme kanseri artık çok genç yaşlarda görülebilen, neredeyse bir salgın diyebileceğimiz hale geldi. Bütün dünyada meme kanseri hastalarının sayısı çok fazla arttı. Bunun çeşitli nedenleri olabilir ama tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalık. Meme kanserinde de mamografi, meme ultrasonografisi ve meme MR'ı dediğimiz tetkiklerle 40 yaş üzeri özellikle 50 yaş üzerindeki kadınların kesinlikle düzenli olarak bu taramaları yaptırmalarını öneriyoruz. Onun dışında tedavi için bizler elimizden geleni yapıyoruz' dedi. 
'HASTA DOSTU YÖNTEM'
Başkent Üniversitesi Adana Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Çelik ise laparoskopik cerrahinin hasta dostu bir yöntem olduğunu belirterek, 'Bu yöntemin kanser vakalarında kullanılması son derece önemli. Çünkü saatler süren ameliyattan sonra hastayı biz ertesi gün evine gönderebiliyoruz. Hastaların hastanede kalış süresi azalırken, iyileşmesi daha hızlı oluyor' değerlendirmesinde bulundu. ()

Fatih Tekke: "Oyundan memnun değilim"

Mustafa Alper Avcı: "Mücadeleden kopmadan, top rakipteyken doğru pozisyon aldık"

Adana’daki DEAŞ operasyonu: 6 şüpheli adli kontrol şartı ile bırakıldı

Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor: 0 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor: 0 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı)

Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor: 0 - Trabzonspor: 0 (Maç devam ediyor)

Kan donduran cinayet: Tartıştığı eşini baltayla öldürdü

Yolun çökmesiyle kum yüklü kamyon devrildi

Mersin’de ’Mutlu Kelebekler Festivali’

2 bin 900 rakımdaki ters laleleri görmek için geldiler

Osmaniye Millet Bahçesi’nde kitap okuma etkinliği düzenlendi

Mersin’de acil sağlık hizmetlerine yönelik eğitim tamamlandı

Otomobili tekmeleyip yumrukladı, yetmedi üzerine çıkıp zıpladı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne işçi alımı uygulama sınavı başladı

Cami avlusuna sığınan anne kedinin yavruları sahiplendirilecek

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

Uyuşturucu çetesine operasyon: 39 tutuklama

Otomobilden şişe şişe kaçak içki çıktı

EGDS tespit etti, denizi kirleten gemilere 70 milyon lira ceza kesildi

Ulusal Kalıntı İzleme Programı eğitimi başladı

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Uyuşturucu taciri yakalanıp tutuklandı

Adana’da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Başkan Çenet: "Şehre siluet katan çalışmalarla Osmaniye’yi yeşille kaplayacağız"

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Meclis binası 23 Temmuz’da ziyarete açılacak

Adana merkezli 4 ilde suç örgütüne yönelik operasyonda 57 tutuklama

Akan trafikte motosikletin üzerinde ölümüne yolculuk

Minikler ’Çocuk Serası’nda yetiştirdikleri ürünleri hasat etti

Piyasa değeri 430 bin TL: Sahte 5 bin adet madeni 2 euro ele geçirildi

Boş arazi çöp yuvası oldu, bir de yakılmaya başlandı

Yükleniyor