Prof. Dr. Sarpel: "Diz protezi ameliyatlarında robotik yöntem ile iyileşme hızlanıyor"

Prof. Dr. Sarpel: "Diz protezi ameliyatlarında robotik yöntem ile iyileşme hızlanıyor"

GÜNDEM 29.04.2025 10:29:08 0
Prof. Dr. Sarpel:
Dizde ileri seviyede kireçlenmeye karşı yapılan diz protezi ameliyatlarında robotik yöntemin giderek daha başarılı sonuçlar verdiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, "Robotik yöntem klasik yönteme göre daha az ağrı, daha hızlı bir iyileşme ve daha uzun protez kullanım süresi sağlıyor" dedi.
Acıbadem Adana Ortopedia Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, ileri evre diz kireçlenmesine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığını gidermek için uygulanan Robotik Total Diz Protezi (TDP) hakkında bilgi verdi.
Gonartroz olarak bilinen dizde kıkırdak kaybı ve dejenerasyon sorunlarının tedavisinde TDP ameliyatının günümüzde altın standart kabul edildiğini ve yaygın bir şekilde kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Sarpel "Bu operasyonda hedefimiz ağrıyı kesmek ve fonksiyonel iyileşmeyi sağlamaktır. Ancak klasik yöntemde hastaların yüzde 15’inde ağrı devam etmekte, yüzde 4-13.1’inde neden tespit edilememektedir. Bu da hasta ve cerrahı mutsuz etmektedir. Daha iyi bir sonuç alabilmek için yıllardır yapılan çalışmalarda gerek cerrahi tekniğin gelişmesi, gerekse de protez tasarımlarının değişmesiyle önemli ilerlemeler kaydedilmiştir" diye konuştu.
İlk olarak 1997 yılında başlayan bilgisayar yardımlı TDP ameliyatlarında, teknolojideki gelişmeler, dijital uygulamalar ve yapay zeka çalışmaları ile bugün artık robot kullanımının yaygınlaştığını söyledi.

"Hedef sıfır hata payı"
Dünyada olduğu gibi ülkemizde giderek daha çok uygulanan robotik TDP ameliyatlarının birçok avantaj içerdiğine dikkat çeken Sarpel "Ameliyatlarda önemli olan cerrahın deneyimidir ancak teknolojiyi kullanarak yapılan ameliyatların önemli artıları vardır. Robotik diz protezi ameliyatlarında amaç kesin doğruluk ve hata payı olmaksızın, kişinin anatomik yapısına uygun protezin doğru yerleştirilmesidir" diye konuştu.
Robotik TDP ile yumuşak dokuların daha az gevşetilmesi, kemiklerin içinin oyulmaması, damarlar içinde pıhtı oluşması şeklinde açıklanabilen derin ven trombozu, kanamanın ve ağrının daha az olması gibi önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayan Sarpel, ayrıca deformasyonların kişiye özel olarak düzeltilebileceğini, bunun da protezin uzun dönem sağ kalımı olanağı sağlayacağı şeklinde değerlendirildiğini kaydetti.

"Daha az ağrı, daha hızlı iyileşme"
Bu metodun özelliklerinden bahseden Prof. Dr. Sarpel "Erken dönem rehabilitasyon, eklem hareketlerinin daha hızlı kazanılması ve erken dönem iyileşme klasik tekniğe oranla hasta memnuniyetini artırmaktadır. Robotik diz protezi uygulamasında, ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, daha az ağrı kesici kullanılmaktadır. Fizik tedavi süreci daha hızlı seyretmekte, ideal diz hareketlerine daha rahat ve kısa sürede ulaşılabilmektedir" şeklinde konuştu.
Total diz protezinin, ileri derecede gonartroz tedavisinde tek seçenek olduğunu anlatan Prof. Dr. Sarpel, kilo ve sigara ürünleri tüketiminin sonuçları olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Ameliyat öncesinde hastanın psikolojik ve organik olarak incelenerek ameliyata hazırlandığını dile getirdi. Sonrasında ise ilk 1,5 aylık süreçte fizik tedavinin etkin uygulanması gerektiğine değinen Sarpel 1,5 aydan sonra hastanın günlük yaşantısını daha rahat sürdürebilir hale geleceğini, bu süreçlerin kişisel özelliklere bağlı olarak hastadan hastaya değişebileceğini de sözlerine ekledi.

"Dayanıklılık oranı yüzde 95’ten fazla"
Kullanılan protezin, cerrahi teknik, hastanın yaşantısı, kilosu, yaşayabileceği olumsuzluklara bağlı olmakla birlikte 20 yıl üstünde sorunsuz dayanabileceğini aktaran Prof. Dr. Sarpel, robotik TDP yönteminde bu sürenin uzayabileceğini dile getirerek bu yöntemle ameliyat olan hastaların erken dönemde, klasik protez cerrahisi geçirmiş hastalara göre daha memnun olduğunu ve benzer durumdaki hastalara tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.
Aynı yöntemle total kalça protezi yapıldığından da bahseden Sarpel, robotik yöntemin; erken evre iyileşme, yürüme potansiyelinin daha iyi olması, başarı oranı ve hasta memnuniyetinin yine ciddi oranda arttığını kaydetti.

Barakadan yükselen alevler ormana sıçramadan

Adana’da dolu yağışı tarım arazilerini beyaza bürüdü

Yeniden Refah Partili Başkan Yardımcısı, belediye başkan yardımcısının kafasına şekerlikle vurdu

Alevlere teslim olan evdeki 4 kişi dumandan etkilendi

Çerkes mutfağı Mersin’de

Bataklığa saplanan inek vinçle kurtarıldı

Sincapları satmaya çalışan şahsa 30 bin TL ceza

Erzin’de kuyuya düşen köpeği itfaiye kurtardı

Osmaniye’de sahte çekle dolandırıcılık yapan 5 kişi tutuklandı

Ekmeğin içinden çıkan çiviyi yutmak üzereyken fark etti

Mersin’de can güvenliğini tehdit eden metruk yapılar yıkılıyor

Osmaniye’de kontrolden çıkan tanker bariyerlere çarptı

Deprem şehitleri için fidan dikimi

Hafriyat kamyonu otomobilin üzerine devrilmeye ramak kala duvarda asılı kaldı

Vali Toros, Avrupa şampiyonu halterci Gamze Altun’u ağırladı

Eve giren yılanı itfaiye yakaladı

Orman Bölge Müdürü Ataş, Mut’ta incelemelerde bulundu

5 çocuk annesi eşini öldüren koca adliyeye sevk edildi

Minibüslerin sistemine ‘Canlı bomba’ mesajı gönderdi, "Şaka yaptım" dedi

Kahramanmaraş’ta tır alev alev yandı

Mersin sahilleri plastiksiz geleceğe hazırlanıyor

Topraksız tarımla çilek üretti, bahçesini vatandaşa açtı

Prof. Dr. Sarpel: "Diz protezi ameliyatlarında robotik yöntem ile iyileşme hızlanıyor"

Akçay: "Yetim hakkını koruma düsturuyla görev yapmak namus borcudur"

İskenderun’da lastikçi alevlere teslim oldu

Adana’da 5 milyon TL değerinde kaçak makaron ele geçirildi

ADASO’da TOBB Şikago Ticaret Merkezi tanıtıldı

Çaldığı motosikletle turlayan hırsız, balkonda asılı ceketi giyerek kayıplara karıştı

"Daha çok yağmur yağsın" dedi iş yerini su bastı

Adana’da ’Vatandaşlık’ vaadiyle 14 Milyon TL’lik vurgun: 4 şüpheli tutuklandı

Yükleniyor