Prof. Dr. Çetinkünar: Estetik kaygıyla obezite ameliyatı olmak hayatınıza mal olabilir

SAĞLIK 23.09.2023 11:03:49 0
Prof. Dr. Çetinkünar: Estetik kaygıyla obezite ameliyatı olmak hayatınıza mal olabilir
GAZİANTEP Şehir Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, estetik kaygılarla ameliyat olmak isteyenlere çağrıda bulundu. Çetinkünar, 'Obezite hastalığını yemeği azaltarak, porsiyonu küçülterek, sofradan doymadan kalkarak halledebilecekken, ameliyatta gelişebilecek bir kaçak, bir kanama, hastanın aldığı anestezi cerrahiden bağımsız olarak hayatına mal olabiliyor' dedi.
Yaşam tarzı değişiklikleri, spor, egzersiz ya da yeme alışkanlıklarının değiştirilmesine rağmen kilo veremeyen bireyler, hastanelere başvurduğunda öncelikle obezite merkezlerine yönlendiriliyor. Burada diyetisyen, psikolog, psikiyatrist, endokrin uzmanları ve diğer obezite ile ilgili hekimlerin bulunduğu ekip tarafından obeziteye neden olan faktörlerin ortaya konup, çare bulunmaya çalışılıyor. Ancak beden kütle endeksi 35'in üzerinde olan ve diyabet, hipertansiyon, artrit, tıkayıcı uyku apnesi gibi yan hastalıkları bulunan kişilere obezite cerrahisi öneriliyor. 
ESTETİK KAYGISI
6’ncı Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi kapsamında Adana Şehir Hastanesi'nde uygulanan uzman ve asistan hekimlere eğitim amaçlı verilen canlı cerrahi ameliyatlarda moderatör olarak görev alan Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, son yıllarda Türkiye’de yaşam kalitesini düşüren herhangi bir yan hastalığı olmaksızın estetik kaygılarla obezite cerrahisi olmak için başvuranların olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.
OBEZİTE CERRAHİSİ YAŞI ERGENLİK ÇAĞINA İNDİ 
Obezite cerrahisinin artık 18 yaş altındaki ergenlik çağında olan kişiler için de uygulandığını belirten Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, 56 ameliyathaneli bir hastanede her gün en az 2-3 hastanın obezite ameliyatı olduğunu dile getirdi. Çetinkünar, 'Biz cerrahlar, normal bir fiziksel anatomiyi bozmak istemeyiz. Ama yaşam tarzı değişiklikleri ya da medikal tedaviyle çare bulamadığımız durumda, obezitenin neden olduğu yandaş hastalıkların hastaya vereceği potansiyel zararları önlemek için obezite cerrahisi karşımıza çıkıyor. Sağlık için değil sadece dış görünüşü için gelen hastalar var. Obezite cerrahisini asla estetik bir operasyon olarak düşünmemeleri gerek. Bu basit bir cerrahi değil. Midenin yüzde 80'ine kadar olan kısmı uzun bir hat boyunca kesiliyor ve sonra kalan mide cihazlar yardımıyla dikiliyor. Buradan gelişebilecek bir kaçak, ameliyat sırasında oluşabilecek bir kanama, aldığı anestezi, hastanın cerrahiden bağımsız olarak hayatına mal olabiliyor' diye konuştu.
OBEZİTE CERRAHİSİ DEĞİL, KİLO VERMEK ÖMRÜ UZATIYOR
Günlük öğünlerde porsiyonların küçültülmesiyle dahi obezitenin önüne geçilebileceğine dikkat çeken Çetinkünar, şöyle devam etti:
'Donanım, yüksek teknoloji, ekibin deneyimi, cerrahi riskleri minimalize edebiliyor. Ama obezite hastalığını yemeği azaltarak, porsiyonu küçülterek, sofradan doymadan kalkarak halledebilecek iken, cerrahiye yöneliyor olmamız ve bunun sonucunda komplikasyon çıkıyor olması can sıkıcı oluyor. Çünkü akut apandisit veya safra kesisi iltihabının cerrahi dışı çaresi yokken obezitenin çaresi var. Literatürde obezite cerrahisinin hastanın ömrünü 15 yıl uzattığına dair bilgimiz var. Aslında obezite cerrahisi değil, kilo vermek hastanın ömrünü uzatıyor. Çünkü böylelikle obeziteye bağlı tansiyon hastalıkları ve kalp krizi riski azalıyor. Hekimlerin de bu konuya hassasiyet göstermesi ve cerrahi öncesi tüm seçenekleri değerlendirmesi gerekiyor.' ()


Cam silerken 13. kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Osmaniye’nin çehresi rezerv alanda yükselen konut ve iş yerleriyle değişecek

Adana’da 5 milyon 600 bin kaçak makaron ele geçirildi

Tarsus’ta tavuk üretim merkezinde yangın

Antakya’da trafik kazası: 3 yaralı

Sarıgeçili: "Eğitim çalışanlarımızın refahı birinci önceliğimiz"

Kız kardeşinin okumasını istemeyip 5 öğretmene saldıran ağabeye 8 yıl 6 ay hapis cezası

Kırıkhan’da ormanlık alanda yangın çıktı

Uzm. Dr. Çat: "Son günlerde üst solunum yolu enfeksiyonları pik yaptı"

Tarsus’ta ’Mutlu Çocuk Parkı’ açılıyor

Başkan Toptaş, "Zinde Yaşam Sokağı" ile şehircilik vizyonunu gösterdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024’de üreticiyi desteklemeye devam etti

Kozanlı kadınlar "Kadın Zirvesinde" bir araya geldi

Kahramanmaraş’ta yağış uyarısı

Osmaniye’de devrilen tırda yangın: 1 yaralı

Adana’da kaçakçılık operasyonu

Sular Akademi Hastanesi’nden viral enfeksiyon uyarısı: İzolasyona ve hijyene dikkat

Osmaniye’de rezerv alandaki binalar yükseliyor

İş yerine gitmek için evden çıkan adamdan 8 gündür haber alınamıyor

İçinde emanet para olan cüzdanını kaybeden kadın cüzdanını bulan 3 gence çağrıda bulundu

Reçeteli ilaç alıp satan şüpheli yakalandı

Otomobille gelip elektrikli bisiklet çaldılar: O anlar kamerada

Adana’da karpuz fideleri toprakla buluştu

Mersin’de 3. kattan havalandırma boşluğuna düşen çocuk ağır yaralandı

İskenderun Emniyeti’ne 23 araç takviyesi

Alev alev yanan eve hortumla müdahale

Adana’da 210 gram ekmek 12,5 lira oldu

İş makinesi elektrik tellerine zarar verince yangın çıktı

Kahramanmaraş’ta 1 aydır kayıp yaşlı adamın cansız bedeni bulundu

Kırıkhan’da PVC fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

Yükleniyor