Mersin Büyükşehir Belediyesi yeşil dönüşümü başlattı

Mersin Büyükşehir Belediyesi yeşil dönüşümü başlattı

GÜNDEM 17.02.2025 10:06:19 0
Mersin Büyükşehir Belediyesi yeşil dönüşümü başlattı
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı öncülüğünde kurulan ‘Mersin Yeşil Dönüşüm Ofisi’nin ilk kurum içi toplantısı yapıldı. Toplantı kapsamında RESLOG iş birliği ile ‘Yeşil İşler, Yeşil Beceriler ve Yeşil Girişimcilik’ eğitimi gerçekleştirildi.
Mersin’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların ve çalışmaların desteklenmesine yönelik olarak çalışmalarını yürüten Yeşil Dönüşüm Ofisi, önemli bir eğitime imza attı. ‘Yeşil İşler, Yeşil Beceriler ve Yeşil Girişimcilik’ başlıklı eğitim, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu tarafından verildi.
Eğitime İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Arda Alp, Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç, RESLOG Türkiye Yerel Ekonomik Kalkınma ve Geçim Kaynakları Uzmanı Orkun Doğan, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ve Büyükşehir Belediyesinin farklı daire başkanlıklarından uzmanlar katıldı.
Tiryakioğlu’nun ‘Çoklu Krizler ve Dayanıklılık’, ‘Dönüşüm ve Yeni Yeşil Beceriler’ ile ‘Yeni Nesil Belediyecilik’ konu başlıklarında gerçekleştirdiği eğitimde, iklim krizi, yeni dünyanın yeni kırılganlıkları, yeşil dönüşüm, yeşil işler, yeşil meslekler, yeşil girişimciler ve teknoloji üzerinde duruldu.

Atölye çalışmasında Büyükşehir Belediyesinin ‘yeşil’ projeleri anlatıldı
Yeşil işlere geçişte belediyelerin rolünün de ele alındığı eğitim kapsamında, yeni nesil yeşil belediyeciliğin nasıl oluşturulabileceği anlatıldı. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projeleri, Sürdürülebilir Şehir Planlama ve Yeşil Altyapı, Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm, İklim Uyum ve Toplumsal Dayanıklılık, Ulaşım ve Akıllı Şehir Uygulamaları, Eğitim ve Toplumsal Katılım, Mersin ve Kırılganlıkları konu başlıkları üzerinden Mersin’e dair örneklerin de anlatıldığı eğitimin ardından gerçekleştirilen atölyede ise Mersin Büyükşehir Belediyesinin yeşil işler ve projeleri anlatıldı. Geniş bir alanda hizmet veren Mersin Büyükşehir Belediyesinin, projelerini nasıl yeşil dönüşüm ilkeleri içeren bir şekilde halka ulaştırabileceği konusunda fikir alışverişinin yapıldığı atölyede, her daireden bir uzman projeler hakkında önerilerde bulundu.

"Türkiye’de bir ilk olmanın vermiş olduğu bilinç ve özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz"
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Arda Alp, Yeşil Dönüşüm Merkezi ile amaçlarını anlatarak, "Bir proje, üretim veya hizmet gerçekleştirirken sebep olduğumuz çevresel etki ve karbon emisyon miktarını azaltarak iklim krizine karşı yeşil dönüşüm mantığıyla hareket etmek. Özellikle fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, atıkların geri dönüşümü, su ve enerji verimliliği gibi adımlar bu dönüşümün önemli parçalarıdır. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hizmetlerimizde ve çalışma alanlarımızda kurumsal kapasitemizi yeşil dönüşüme uygun hale getirmek istiyoruz. Belediye olarak Yeşil Dönüşüm Ofisi kurarak Türkiye’de bir ilk olmanın vermiş olduğu bilinç ve özveriyle de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"İklim dostu olmayı ve faaliyetleri ‘yeşil’ bakış açısıyla yapmayı hayal ediyoruz"
Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Mersin Büyükşehir Belediyesinin ’Yeşil Dönüşüm Ofisi’nin kuruluş aşaması ve gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Zorlu, "Mersin Büyükşehir Belediyesinin, iklim dostu belediye olmasını ve faaliyetlerini daha ‘yeşil’ bakış açısıyla yapmasını hayal ediyoruz. İklim değişikliklerinin hayatımıza etkilerini, giderek artan bir şekilde görüyoruz. Bu bize, hayat tarzında bir değişim yapılması zorunluluğunu gösteriyor" diye konuştu. Zorlu, Büyükşehir Belediyesinin ‘yeşil’ hizmetlerine örnekler de verdi.
Yeşil Dönüşüm Ofisi olarak neler yapmak istediklerini paylaşan Zorlu, verilen hizmetlerin yeşil dönüşüme daha uygun hale getirilmesi için farklı projeler geliştirilebileceğine vurgu yaparak, "Mesela biz tek kullanımlık plastiklerden çıkmak istiyoruz, çünkü korkunç bir tek kullanımlık plastik kirliliği var. Bundan çıkmak zor ama yerine bir şey ikame ederseniz mümkün olabilir. Bununla ilgili bir proje üretilebilir" şeklinde konuştu.

"Mersin Büyükşehir’in yeşil dönüşüme en elverişli belediye olduğunu gördük"
RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç, ’RESLOG Projesi’ni anlattı. Projenin ana çıkış noktasının Suriye’den gerçekleşen göçler nedeniyle belediyeleri güçlendirmek olduğunu söyleyen Güleç, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Güleç, yerel ekonomiyi kalkındırma noktasında Mersin Büyükşehir ile çalıştıklarına da değinerek, "Hem dış hem iç paydaş toplantıları sonucunda; Mersin Büyükşehir Belediyesinin paydaşları katalize etmek alanında çok güçlü olduğu, yeşil dönüşüme çalışmak için en elverişli belediyelerden biri olduğu ve aynı zamanda da hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir merkez olma potansiyelini gördük. Bu nedenle de yeşil dönüşüm ofisi çalışmaları başladı. Bu anlamda, bu bizim de RESLOG projesi olarak çok gurur ve mutluluk duyduğumuz bir proje" ifadelerini kullandı.

"Büyükşehirde, Türkiye ortalamasının üzerinde bir çaba ve gayret var"
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ise "Mersin Büyükşehir Belediyesinin faaliyetleri ile ilgili çok güzel şeyler duyuyordum. Bu proje vesile olunca ve biraz daha araştırınca gördüm ki, Türkiye’deki belediye ortalamasının üzerinde bir çaba ve gayret var" dedi.

21 ilde DEAŞ operasyonu: 357 şüpheli gözaltında

Yüzyılın Konut Projesi'nde Bugün Kura Sırası Şırnak ve Hakkari'de

7 İlde Başlayan Pilot Uygulama ile Ailelere Ücretsiz Çevrim İçi Danışmanlık

Yeni Adana Stadyumu Süper Kupa Yarı Finaline Hazır

Yüzyılın Konut Projesi'nde kura süreci başlıyor: İlk çekim 29 Aralık'ta

65 İlde Uyuşturucu Operasyonu: 768 Gözaltı, Tonlarca Madde Ele Geçirildi

65 İlde Geniş Kapsamlı Narkotik Operasyonu: 768 Gözaltı

500 Bin Sosyal Konut İçin Kura Süresi Başlıyor: İlk Adıyaman'da

Türkiye-İran Ekonomik İş Birliği İçin Adana'da Temaslar

Bahçeli: Acılar Üzerinde İstismar Şantiyesi Kuranlar Hayal Kırıklığına Uğradı

Erdoğan: Sabotajlara Rağmen Milletin Karşısındayız

Mersin'de ev yangını: 2 kardeş hayatını kaybetti

Cumhuriyet Şehidi Asteğmen Kubilay Memleketi Kozan'da Anıldı

Adana'da Trafiği Rahatlatacak Ege Bağatur Kavşağının Temeli Atıldı

14 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 112 tutuklama

Kuvvetli Kar Yağışı ve Dondurucu Soğuklar Geliyor

TİMBİR Adana Bölge Başkanı Bozkurt, Genel Başkan Basa'yı Ankara'da Ziyaret Etti

Deprem Bölgesinde 455 Bin Konut Teslim Ediliyor

Adana'da Yetimler İçin Gençlik ve STK İş Birliği

Toros Sedirleri İçin 42 Hektarlık Tohum Seferberliği

DMM: Hatay'daki Paneller Gizleme Değil, Rutin Güvenlik Önlemi

Siirt’te Sahte Uyuşturucu Testi Operasyonu: 19 Kişi Tutuklandı

İstanbul'da uyuşturucu ve fuhuş operasyonu: 22 şüpheliye gözaltı kararı!

Adana, 2026'nın İlk Kitap Fuarına Hazırlanıyor

Çine’den Hatay’a Uzanan Gönül Köprüsü: Yerli Ürünler Deprem Bölgesinde

İstanbul merkezli 4 ilde uyuşturucu operasyonu: 20 gözaltı

4 Mevsim Kocaeli Fotoğraf Yarışması'nın Kazananları Belli Oldu

Konuşan Mektuplar MTSO’da Sergileniyor: Kuşaklar Arası Sanat Köprüsü

PAYCO ödeme sistemleri soruşturması genişletildi: 28 gözaltı

PAYCO'ya Yasa Dışı Bahis ve Kara Para Aklama Soruşturması

Yükleniyor