Tunceli Belediyesi teknolojiye direniyor. 'Komünist başkan' Fatih Mehmet Maçoğlu, şehre ilişkin her türlü verinin dijital platforma aktarımını sağlayan Kent ve Coğrafya Bilgi Sistemlerini bir türlü hayata geçirmedi.
Tunceli Belediyesi bilgisayar destekli 'akıllı şehir yönetimi'ne bir türlü adapte olamadı. Kentteki yapıların, tarım alanlarının, kültürel, ekonomik ve sosyal varlıkların yapay zeka desteğiyle etkin biçimde yönetimini sağlayan sistemler 'komünist başkan' Fatih Mehmet Maçoğlu'nun tavrı nedeniyle Tunceli'ye uğramadı.
Maçoğlu, Belediye Kanunu'nda açık biçimde hükme bağlanmasına rağmen Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile Kent Bilgi Sistemi'ni (KBS) Tunceli Belediyesi'ne kurdurmuyor. Maçoğlu'nun 'istemezük' skandalı, Sayıştay'ın Tunceli Belediyesi'ne ilişkin hazırladığı 2020 raporunda yer buldu.
CBS ve KBS'nin belediyede hâlâ kurulmadığına işaret eden Sayıştay, ilgili kanun maddelerine dikkat çekerek Maçoğlu'nu bu sistemleri hayata geçirmeye çağırdı. CBS, her türlü coğrafi referanslı bilginin etkin olarak elde edilmesi, depolanması, güncellenmesi, kullanılması, analizi ve görüntülenmesi için bilgisayar donanımı, yazılımı, personel ve yöntemlerin organize olarak bir araya toplanmasını ifade ediyor.
Daha üst bir yönetim sistemi olan KBS ise altyapıdan üstyapıya, planlamadan sağlığa, güvenlikten ulaşıma, eğitimden turizme kısaca kent hayatındaki tüm olguların bilgisayar desteğinde anlık olarak izlenmesini sağlıyor. Bir veritabanında toplanan bu bilgiler devletin diğer organlarınca da paylaşılarak kent yaşamına ilişkin sağlıklı veriler elde edilmesine ve geleceğe yönelik doğru stratejiler oluşturulmasına yarıyor.
Sayıştay raporunda Kent Bilgi Sistemleri'nin hangi alanlarda vatandaşın ve belediyenin işini kolaylaştıracağı maddeler halinde şöyle anlatıldı:
Türkiye Komünist Partisi adayı olarak 2014 yılında Ovacık Belediye Başkanı seçilen, sonrasında 2019'da Tunceli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Fatih Mehmet Maçoğlu'nun 'akıllı yönetim sistemleri'ne neden mesafeli durduğu şimdilik bilinmiyor.