Karpuz üretiminin lideri Adana’da çiftçiler 10 lira fiyat bekliyor

Karpuz üretiminin lideri Adana’da çiftçiler 10 lira fiyat bekliyor

GÜNDEM 29.04.2025 09:43:26 0
Karpuz üretiminin lideri Adana’da çiftçiler 10 lira fiyat bekliyor
Türkiye’nin karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayan Adana’da hasada az bir süre kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu sene 150 bin dönüm alana karpuz ekildiğini ve hasatta kilogram fiyatını 10 lira olarak beklediklerini söyledi.
Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4,5 milyon ton ile 2. sırada olan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adana’da fideler, toprakla buluştu. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzun 2-3 hafta sonra hasat edilmesi bekleniyor. Hasat döneminde tarlada kilogram fiyatı 10 lira olması beklenen karpuzdan çiftçiler ortalama 7-8 ton verim almayı hedefliyor.

"Karpuzlar iyi durumda"
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’nın bu sene Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25’ini karşılayacağını anlatarak, "Türkiye’nin en erkenci karpuz ekimleri Adana’da yapıldı. Bu yıl Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25’ini Adana tek başına karşılayacak. Çin’den sonra en büyük karpuz üretim merkezi Türkiye. Bu sene Çukurova bölgemizde Şubat ayında 4 günlük zirai don yaşandı. Ancak o dönem karpuzların sadece yüzde 10’u ekilmişti ve o karpuzların bir kısmı zarar gördü. Sonrasında ekilen karpuzlar iyi durumda" dedi.

"Yurt dışı kapıları açık olursa çiftçimiz para kazanacak"
Geçtiğimiz sene karpuz üreticisinin yüzünün güldüğünü belirten Doğan, "Soğuklardan dolayı karpuz hasadı biraz gecikti. Mayıs’ın ikinci haftasında Karataş ilçesi Bahçe ve Tuzla mahallelerinde hasat başlayacak. Burada çiftçimizin bir dönüme maliyeti 30 bin lira. Çiftçimiz ortalama 7-8 ton verim aldığında ve kilogram fiyatı 10 liraya satıldığında çiftçimiz para kazanacaktır. Geçen sene Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle karpuz yurt dışına gitti ve çiftçimiz para kazandı. Bu sene de yurt dışı kapıları açık olursa çiftçimiz para kazanacaktır" diye konuştu.

"Adana karpuzunu dünya markası yapacağız"
Adana karpuzunun marka olması için çaba harcadıklarına vurgu yapan Başkan Doğan, "2024 yılında 132 bin dönüm alanda karpuz ekimi vardı. Bu sene 150 bin dönümün üzerinde karpuz ekimi var. Adana karpuzunun tescilini aldık inşallah Avrupa’dan da önümüzdeki yıllarda tescil alırsak Adana karpuzunu dünya markası yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Sincapları satmaya çalışan şahsa 30 bin TL ceza

Erzin’de kuyuya düşen köpeği itfaiye kurtardı

Osmaniye’de sahte çekle dolandırıcılık yapan 5 kişi tutuklandı

Ekmeğin içinden çıkan çiviyi yutmak üzereyken fark etti

Mersin’de can güvenliğini tehdit eden metruk yapılar yıkılıyor

Osmaniye’de kontrolden çıkan tanker bariyerlere çarptı

Deprem şehitleri için fidan dikimi

Hafriyat kamyonu otomobilin üzerine devrilmeye ramak kala duvarda asılı kaldı

Vali Toros, Avrupa şampiyonu halterci Gamze Altun’u ağırladı

Eve giren yılanı itfaiye yakaladı

Orman Bölge Müdürü Ataş, Mut’ta incelemelerde bulundu

5 çocuk annesi eşini öldüren koca adliyeye sevk edildi

Minibüslerin sistemine ‘Canlı bomba’ mesajı gönderdi, "Şaka yaptım" dedi

Kahramanmaraş’ta tır alev alev yandı

Mersin sahilleri plastiksiz geleceğe hazırlanıyor

Topraksız tarımla çilek üretti, bahçesini vatandaşa açtı

Prof. Dr. Sarpel: "Diz protezi ameliyatlarında robotik yöntem ile iyileşme hızlanıyor"

Akçay: "Yetim hakkını koruma düsturuyla görev yapmak namus borcudur"

İskenderun’da lastikçi alevlere teslim oldu

Adana’da 5 milyon TL değerinde kaçak makaron ele geçirildi

ADASO’da TOBB Şikago Ticaret Merkezi tanıtıldı

Çaldığı motosikletle turlayan hırsız, balkonda asılı ceketi giyerek kayıplara karıştı

"Daha çok yağmur yağsın" dedi iş yerini su bastı

Adana’da ’Vatandaşlık’ vaadiyle 14 Milyon TL’lik vurgun: 4 şüpheli tutuklandı

Katil komşu arkadaşını öldürüp, evi gaz yağı ile yakmış

Adana’da 2 şüpheli ev kurşunlayıp, kaçarken kovalamacayla yakalandı

"Şahruhiye Şehri Kazı Projesi "sinde kazılar yeniden başlayacak

Karpuz üretiminin lideri Adana’da çiftçiler 10 lira fiyat bekliyor

Osmaniye’de tır şarampole devrildi: 1 ölü

Turfanda örtü altında üzüm hasadı başladı

Yükleniyor