HG Hospital’den yeni nesil görüntüleme teknolojisi: Yapay zeka destekli MR ve ileri düzey bilgisayarlı tomografi

HG Hospital’den yeni nesil görüntüleme teknolojisi: Yapay zeka destekli MR ve ileri düzey bilgisayarlı tomografi

HG Hospital’den yeni nesil görüntüleme teknolojisi: Yapay zeka destekli MR ve ileri düzey bilgisayarlı tomografi
Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 30.04.2025 10:31:49 0
Kahramanmaraş’ta sağlık alanında önemli bir adım atan HG Hospital’in, tanı ve teşhis süreçlerinde çığır açacak yapay zeka destekli MR sistemi ile bilgisayarlı tomografi cihazının hizmete sunulduğu bildirildi. En son teknolojiyle donatılan bu sistemler sayesinde hasta konforu artarken, çekim sürelerinin kısaldığı ve görüntü kalitesinin üst düzeye taşındığı ifade edildi.
HG Hospital’ın yeni MR sisteminin, derin öğrenme teknolojisiyle güçlendirilmiş yapay zeka altyapısına sahip olduğu da belirtildi. Bu sayede elde edilen görüntülerin, teşhiste yüksek doğruluk sağladığı, sessiz MR özelliği ile de özellikle çocuk hastaların çekimlerinde büyük kolaylık sunduğu kaydedildi.Yüksek çözünürlüklü MR cihazı sayesinde, ilaç veya radyasyon kullanmadan beyin, boyun ve böbrek damarlarını detaylı şekilde görüntüleyebildiği aktarıldı.
Standart çekimlerin ötesinde, tüm vücut MR görüntüleme imkânı da sunarak pek çok hastalığın erken teşhisinde etkili bir rol oynandığı belirtilen açıklamada, "Yeni nesil bilgisayarlı tomografi cihazı, saniyeler içinde kalp BT anjiyografi çekimi yapabilen hızlı rotasyon kabiliyetine sahip. Tüm vücut damar yapısını yüksek hassasiyetle görüntüleyebilen sistem, aynı zamanda doz düşürücü özelliğiyle hastaların çok daha az X-ışınına maruz kalmasını sağlıyor. Görüntü kalitesini bozan yapıları azaltan ileri yazılım teknolojisi sayesinde, doktorlar daha net ve güvenilir sonuçlara ulaşabiliyor" denildi.

"Birçok damarı ilaç ve radyasyon vermeden görüntüleyebiliyoruz"
HG Hospital Radyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akif Sarıca, "Hastanemizde yeni nesil MR ve tomografi cihazları kullanmaya başladık. Tomografi cihazımız 128 kesit dediğimiz çok daha detaylı bize görüntü kalitesi sunan ve yapay zeka destekli bir cihaz. Yapay zeka destekli cihaz ile ne yapıyoruz? Radyasyon dozunu düşürebiliyoruz, düşük dozda daha kaliteli çekimler yapabiliyoruz. Artefakt dediğimiz istemediğimiz görüntüleri engelleyici sistemler var. Bunun yanında üç boyutlu kalp görüntüleri oluşturarak saniyeler içerisinde kalp damarlarını görüntüleyebildiğimiz koroner BT anjiyo sistemimiz var. Sadece kalp değil tabi bunun dışında beyin damarları şah damarı dediğimiz boyun damarları, böbrek damarları gibi tüm vücut damarlarının aslında görüntüleyebiliyoruz. Kalp biraz daha gündemde olduğu için kalp çok daha önde ama tüm vücut damarlarını biz BT anjiyografi ile çok kısa saniyeler içerisinde görüntüleyebiliyoruz. Bunun dışında MR cihazımız var o da yapay zeka destekli derin öğrenme teknolojisine sahip. MR cihazımızla da daha kısa sürede daha kaliteli çekimler yapabiliyoruz derin öğrenme teknoloji sayesinde MR cihazımız da da yapay zeka destekli olarak yine beyin damarlarını şah damarını birçok damarı ilaç ve radyasyon vermeden görüntüleyebiliyoruz. Dolayısıyla ilaç almasına gerek kalmadan böbrek problemi olan hastaların beyin damarlarını şah damarını boyun damarını veya bacak damarlarını görüntüleme imkanımız var" dedi.