Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı

Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı

GÜNDEM 26.03.2025 10:07:21 0
Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, 54 yılda deniz suyu sıcaklığının küresel iklim krizi nedeniyle 1.3 derece arttığını belirterek, "Bu nedenle aşırı doğa olayları yani sel ve kasırga gibi doğa sonuçları olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde medikana dediğimiz tropikal fırtına türü sayısı da artmaktadır" dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Akdeniz deniz suyu sıcaklığı 1970 yılından bu yana sürekli artış gösterdi. Verilere göre 1970-1980 yılları arasında Akdeniz ortalama deniz suyu sıcaklığı 21,0 derece olurken, 1981-1991 yılları arasında 21,1 derece, 1992-2002 yılları arasında 21,4 derece, 2003-2013 yılları arasında 21,9 derece, 2014-2024 yılları arasında ise 22,3 derece oldu. 54 yılda deniz suyu sıcaklığı 1.3 derce arttı. Ayrıca verilere göre Akdeniz deniz suyu sıcaklığı yazın ortalama olarak haziranda 26,7, temmuzda 28,1 ve ağustosta 27,0 derece oldu.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ısınma nedenli bir artış olduğunu söyleyerek, "Küresel ısınmanın doğal sonucu olarak Akdeniz ve ülkemizde bulunan diğer denizlerde sıcaklıklar sürekli artmaktadır. 1970 yılından bu yana Meteoroloji Müdürlüğü’nün alınan değerler var. Deniz sıcaklığı ölçümleriyle yaptığı raporlara baktığımızda son 54 yılda denizlerimizde yaklaşık 1.5 dereceye varan sıcaklık artışları görülmektedir. Bunun en büyük nedeni küresel iklim krizidir. Bunun yanı sıra denizlerdeki kirlilik neden olmaktadır. Bu kirliliğin sebepleri atık su deşarjlarının doğrudan denizlere akıtılmasıdır. Akdeniz Bölgesi’nde özellikle de Adana havzasında bulunan termik santrallerinin denize deşarzından kaynaklı denizlerde ısınma olmaktadır. Büyük gemilerden kaynaklı kirlilik oluşmaktadır ve denizlerdeki ısı her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.
Orhan, ısınmanın olumsuz etkilerini ise şöyle açıkladı:
"Başta balıkçılık büyük oranda etkilenmektedir. Aynı zamanda turizm ve enerji gibi alanlarda olumsuz sonuçları oluyor. Deniz sıcaklığı artınca ekosistem bozulmaktadır. Ekosistem bozulunca bu bölgede yaşamaya uygun olan balık türleri soğuk yerlere kaçtığından dolayı ekonomik etkileri olmaktadır. Yakın zamanda Marmara Denizi’nde yaşanılan müsilaj sorununun en büyük sebebi sıcaklığın artmasıdır. Bölgemizde de yer yer deniz diplerinde müsilaj oluşmaya başladığı görülmektedir. Aynı zamanda sıcaklığın artmasıyla buharlaşma ve nem artmaktadır. Bu nedenle aşırı doğa olayları yani sel ve kasırga gibi doğa sonuçları olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde medikana dediğimiz tropikal fırtına türü vardır. Deniz sıcaklığının artmasından sonra bu fırtınaların sayı ve miktarı artacaktır."

Uludağ: 'Öğretmenler Milletin Aklı ve Vicdanıdır'

İtalya–İspanya tenis rekabeti ve Bologna'da Türk tenisine model arayışı

Söylemez: Kadına Şiddetle Mücadele Devlet Politikası

Şiddetin Kökenleri ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Çiftlik-Karagedik Grup Yolu Çalışmaları Hızla İlerliyor

AK Parti Adana'dan Öğretmenler Günü Mesajı

Türkiye'de Kuraklık Kalıcı Bir Soruna Dönüşüyor

MEB'den 450 şube müdürü kadrosu için görevde yükselme atama hazırlığı

Eğitim-Bir-Sen: Öğretmen Emeği Görmezden Gelinemez

Aladağ Gücü Fırtınası Namağlup Devam Ediyor

Büyük Birlik Partisi Genel Merkezinde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu İl ve İlçe Başkanları Eğitim Toplantısı,

Bahçelievler'de Medeniyetler Korosu'ndan unutulmaz gece

Yavuz Ağıralioğlu: Öcalan bin sene de geçse teröristtir!

Bornova'da Eğitime Zeka Oyunları Desteği

Serikspor'un göçebe lig yolculuğu: Sarıyer maçı Bolu'da

Adana'da Üreticilere Toprak ve Su Analiz Desteği

Adana'da Off-Road Kupası Şehitleri Andı

Adana'da Mevsimlik Tarım İşçilerine Kapsamlı Destek

Türkiye'de Hava Durumu: Sıcaklıklar Normallerin Üzerinde

Hatay'da etiketsiz süt ürünlerine operasyon: 2,3 ton ürün imha edildi

Hafta sonu sıcak ve yer yer yağışlı geçecek

Belediye İşçileri Aybar'a Güvendi

ASKİ, Sarıçam Deresi'nde Biriken Atıkları Temizledi

Bakan Uraloğlu: Adana'ya Çevre Yolu Projesi Başlıyor

AOSB Firmaları 6 Kategoride 11 Ödülle Taçlandı

856 Şef GastroAntalya'da Buluşacak

Osmaniye'de 4.4 Büyüklüğünde Deprem

Mersin'de çocuklar bilimle buluştu

Mevsimlik tarım işçileriyle dayanışma

KATLEDİLEN DR. AYNUR DAĞDEMİR 10’NUNCU YILINDA ANILDI

Yükleniyor