Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı

Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı

GÜNDEM 26.03.2025 10:07:21 0
Deniz suyu sıcaklığı 54 yılda 1.3 derece arttı
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, 54 yılda deniz suyu sıcaklığının küresel iklim krizi nedeniyle 1.3 derece arttığını belirterek, "Bu nedenle aşırı doğa olayları yani sel ve kasırga gibi doğa sonuçları olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde medikana dediğimiz tropikal fırtına türü sayısı da artmaktadır" dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Akdeniz deniz suyu sıcaklığı 1970 yılından bu yana sürekli artış gösterdi. Verilere göre 1970-1980 yılları arasında Akdeniz ortalama deniz suyu sıcaklığı 21,0 derece olurken, 1981-1991 yılları arasında 21,1 derece, 1992-2002 yılları arasında 21,4 derece, 2003-2013 yılları arasında 21,9 derece, 2014-2024 yılları arasında ise 22,3 derece oldu. 54 yılda deniz suyu sıcaklığı 1.3 derce arttı. Ayrıca verilere göre Akdeniz deniz suyu sıcaklığı yazın ortalama olarak haziranda 26,7, temmuzda 28,1 ve ağustosta 27,0 derece oldu.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ısınma nedenli bir artış olduğunu söyleyerek, "Küresel ısınmanın doğal sonucu olarak Akdeniz ve ülkemizde bulunan diğer denizlerde sıcaklıklar sürekli artmaktadır. 1970 yılından bu yana Meteoroloji Müdürlüğü’nün alınan değerler var. Deniz sıcaklığı ölçümleriyle yaptığı raporlara baktığımızda son 54 yılda denizlerimizde yaklaşık 1.5 dereceye varan sıcaklık artışları görülmektedir. Bunun en büyük nedeni küresel iklim krizidir. Bunun yanı sıra denizlerdeki kirlilik neden olmaktadır. Bu kirliliğin sebepleri atık su deşarjlarının doğrudan denizlere akıtılmasıdır. Akdeniz Bölgesi’nde özellikle de Adana havzasında bulunan termik santrallerinin denize deşarzından kaynaklı denizlerde ısınma olmaktadır. Büyük gemilerden kaynaklı kirlilik oluşmaktadır ve denizlerdeki ısı her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.
Orhan, ısınmanın olumsuz etkilerini ise şöyle açıkladı:
"Başta balıkçılık büyük oranda etkilenmektedir. Aynı zamanda turizm ve enerji gibi alanlarda olumsuz sonuçları oluyor. Deniz sıcaklığı artınca ekosistem bozulmaktadır. Ekosistem bozulunca bu bölgede yaşamaya uygun olan balık türleri soğuk yerlere kaçtığından dolayı ekonomik etkileri olmaktadır. Yakın zamanda Marmara Denizi’nde yaşanılan müsilaj sorununun en büyük sebebi sıcaklığın artmasıdır. Bölgemizde de yer yer deniz diplerinde müsilaj oluşmaya başladığı görülmektedir. Aynı zamanda sıcaklığın artmasıyla buharlaşma ve nem artmaktadır. Bu nedenle aşırı doğa olayları yani sel ve kasırga gibi doğa sonuçları olmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde medikana dediğimiz tropikal fırtına türü vardır. Deniz sıcaklığının artmasından sonra bu fırtınaların sayı ve miktarı artacaktır."

Adana’da apartman dairesinde yangın: 1 kişi ölü bulundu

Köylüler, kül yağdıran termik santral için eylem yaptı

Hatay’da 5 katlı binada yangın

Başkan Seçer: "Mersin’in barış ve dostluk kenti olduğunu anlatın"

Anamurlu minikler Kur’an’a geçmenin sevincini yaşadı

Hatay’da erkek şahıs araç içerisinde başından yaralı halde bulundu

Dörtyol’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İskenderun’da aranan 5 kişi yakalandı

Akdeniz’de makam koltuğu minik Kadir’e emanet

Eski kamyon brandaları çocuklara çanta oldu

Berktaş: "Belediyelerin imar planı oluşturma konusunda ciddi ölçüde eksikleri bulunmaktadır"

Kadınlardan "Eski kıyafetlerinizi yeni hikayeler bekliyor" kampanyası

Kahramanmaraş’ta Filistin’e destek yürüyüşü

Çeşitli suçlardan 134 şahıs yakalandı 88’i tutuklandı

Adana’daki şüpheli olay: Ölmeden önce kız arkadaşını dövüp bıçaklamış

Göçmenleri tıka basa minibüse dolduran şahıs tutuklandı

Polisin silahlı şahsa kahramanca müdahalesi kamerada

Toroslar EDAŞ bakım ve yatırımları ile geleceğe yatırım yapıyor

Akdeniz’in yeşil dokusu koruma altında

Sahte madeni euro operasyonunda bir şüpheli tutuklandı

Depresyon ve anksiyeteye umut veren yeni tedavi

Kumar oynarken yakalanan 5 şahsa 46 bin 235 TL ceza

2. Uluslararası Mersin Çocuk Festivali sürüyor

Başkan Toptaş: "Sorunları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturacağız"

Çarşının vazgeçilmezi Down sendromlu Emre’ye doğum günü sürprizi

Sarıkeçili Yörükleri yaylalara göç yolculuğuna başladı

Adana’da sis etkili oldu

Adana’da uyuşturucu taciri 52 şüpheli tutuklandı: 408 kilo bonzai üretilecek ham madde ele geçirildi

Adana’da 980 litre sahte içki ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana’da 3 milyon TL’lik makaron operasyonu: 2 tutuklama

Yükleniyor