Çocuklukta cinsel istismara ve şiddete uğrayanlarda astım riski 'yüksek' çıktı

SAĞLIK 11.01.2023 10:20:52 0
Çocuklukta cinsel istismara ve şiddete uğrayanlarda astım riski

ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer, dünya genelinde cinsel istismara ve şiddete uğramış çocukların epigenetik verilerini derleyerek astım hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olduğunu belirledi. Saygıdeğer, '4 kişilik ekiple 1 yılda tamamladığımız analiz, Cambridge Üniversitesi dergisinde yayımlandı' dedi.
Uzmanlar, cinsel istismara uğrayan ya da aile içinde şiddet gören, ilgisiz bırakılan çocukların beynindeki stres hormonlarının çok fazla salgılanması sonucu epigenetiklerinin etkilendiğini söylüyor. Epigenetik, DNA'nın kendisini etkilemese de kişiden kişiye ve duygu durumuna bağlı olarak ileride bazı hastalık genlerinin açılmasına neden oluyor. Tokat ya da ufak azarın dahi çocuğu kronik hastalığa sürükleyebildiği belirtiliyor.
ÇALIŞMA CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ DERGİSİNDE
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer de dünya genelinde cinsel istismara uğramış ve şiddet görmüş çocukların epigenetik verilerini derledi. Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yaptığı meta analiz sonuçlarını açıklayan Saygıdeğer, 'Dünyada genelinde istismara uğramış bütün çocukların datasını derledik ve hepsinin epigenetik verilerine ulaştık. Bu verilerin hepsini tek tek bilgisayara girdikten sonra cinsel istismara uğramış çocukların hangi genlerinin etkilendiğine yönelik bir analiz yaptık. Buna meta analiz deniyor. Bilimsel olarak en üst düzey araştırma örneğidir. Burada cinsel istismar ve aile içi şiddetin astım ile ilgili genlerde çok büyük değişikliklere sebep olduğunu belirledik. Çalışma ile cinsel istismara uğramış, aile içi şiddet görmüş, ilgisiz kalmış çocukların, refah koşullarda yaşamış çocuklara göre daha çok astım riski altında olduğu ortaya çıktı. 4 kişilik bir ekip ile 1 yılda tamamladığımız analiz, Cambridge Üniversitesi dergisinde yayımlandı' dedi.
MUTLULUK-MUTSUZLUK DA ETKİLİYOR
Bu durumun epigenetik ile ilişkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Saygıdeğer, 'Epigenetik, DNA'nın kendisini değiştirmeden o genin aktif olup olmayacağını belirler. Bazı hastalıklarda genlerin önemli olduğunu biliyoruz. Yediğimiz gıdalar, uğradığımız duygu durum bozuklukları, rahat yaşam, beslenme türleri, sağlık durumu gibi nedenler bazı genlerin epigenetik düzenlemesini etkiliyor. Mesela; mutlu bir insanda astım ile ilgili bir gen kapalıyken mutsuz bir insanda açık hale gelebiliyor. Kişinin astım ile ilişkili inflamasyonu uyaran bir gen aktif olduğu için alerjenlerden etkilenip, astım atağına girme riski daha yüksek oluyor' diye konuştu.  
STRES HORMONU KAYNAKLI 
Cinsel istismara ya da şiddete uğrayan çocukların epigenetiklerinin etkilenmesinin, beyinden salınan stres hormonlarından kaynaklandığını dile getiren Doç. Dr. Saygıdeğer, 'Bu durum kişiden kişiye, toplumdan topluma ya da algıdan algıya değişiyor. Örneğin; şiddet uygulayan ebeveynin çocuğa hissettirdiği her şeyle ilgili beyinden salgılanan stres hormonlarının etkisiyle bu durum DNA'ya kadar gidip, bazı genlerin açılması ya da kapanmasını sağlıyor. Bu mekanizma da epigenetiği düzenliyor. Bizim çalışmamız cinsel istismar ve aile içi şiddetin astım ile ilgili genlerde çok büyük değişikliklere sebep olduğunu gösterdi ama aslında bu çocuklarda kanser olasılığı da artıyor. KOAH dediğimiz kronik hava yolu kapanması ile ilişkili hastalıkta da artış var. Bunla ilgili ileri çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla özellikle kronik hava yolu hastalıkları olmak üzere çoğu hastalık epigenetik durum nedeniyle çocukluktan başlıyor diyebiliriz' dedi.  
Çocukların duygu durumlarına göre, tokadın dahi beyindeki stres hormonu salınımını artırarak epigenetiği etkileyip, ileri yaşta hastalık nedeni olabileceği konusunda uyaran Doç. Dr. Saygıdeğer, aile içi şiddetin ve ev kazalarının da takip altına alınması, ailelere eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. 

Tarımda nüfus yaşlanıyor

Hatay’daki orman yangını 30 saattir devam ediyor

Osmaniye’de yapımı tamamlanan 89 köy evinin anahtar teslimi yapıldı

Vali Masatlı, "Hastanelerimize dumandan etkilenen 55 vatandaşımızın müracaatı söz konusudur"

Göreve başlayan Kaymakam Duru’yu Başsavcı Çatlı ziyaret etti

Mut Kaymakamlığına atanan Çelikkol görevine başladı

Osmaniye’de 1 haftada 105 şüpheli yakalandı

TZOB Başkanı Bayraktar: "Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda gidiyor"

Yangında 25’inci saat geride kalırken havadan ve karadan müdahale dronla görüntülendi

Kozan’daki yangında hasar tespit çalışmaları yapıldı

Adana’da hırsızlık suçundan 30 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Tarsus’ta orman yangınlarına karşı ortak devriye

Vatandaşlar, 45 kilometreden yangınla mücadeleye traktörlerle su taşıyorlar

Vali Toros Yangın Yönetim Merkezinde incelemelerde bulundu

Hatay’da yangına 16 ilden gelen ekipler müdahale ediyor

Cetvel Kanalı’nda tadilat sırasında kaldırım taşları ve zemin zarar gördü

Mersin’de ’Halk Kart’ın haziran ayı tutarları hesaplara yatırıldı

Adana’da 14 saatte 250 hektar orman yandı, acı bilanço havadan görüntülendi

Hastaneye gitti, karnına yapışan kene ile karşılaştı

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Hatay’daki orman yangınına müdahale 24’üncü saatte devam ediyor

’Misis Köprüsü’ 1700 yıldır ayakta ama bakımsızlıktan turizme kazandırılamıyor

Kuş cenneti Göksu Deltası yangın sonrası havadan görüntülendi

MERCAN Bilim Merkezi öğretmenleri ağırladı

Adana’da 12 yıl hapis cezasıyla aranan hırsız yakalandı

Tekerlekli sandalyesi çalınan Enes’e destek

Adana’da hükümlü 18 torbacı yakalandı

Yankesicilik yaparken önce kameraya sonra polise yakalandı: "Çok pişmanım" dedi

Otomobille çarpışan motosikletli ölümden döndü

Tarihi Klikya Yolu Projesi’nin 4. turu, Torosların eteklerinde gerçekleştirildi

Yükleniyor