CERN’de görev alan Türk bilim adamından 4 gündür haber alınamıyor

CERN’de görev alan Türk bilim adamından 4 gündür haber alınamıyor

GÜNDEM 31.08.2025 14:35:36 0
CERN’de görev alan Türk bilim adamından 4 gündür haber alınamıyor
Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan Dölek ailesi, CERN gibi önemli fizik projelerinde görev alan oğulları Dr. Furkan Dölek’ten 4 gündür haber alamadıklarını belirtip, Türk bilim adamının hayatından endişe ettiklerini söylediler.
Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tam bursla yurt dışına gönderilen Dr. Dölek, doktorasını İsviçre’de tamamladıktan sonra, 2023 yılında akademik çalışmaları için ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’ne davet edildi. Ayrıca CERN ve ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Fermilab gibi dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinde görev yaptı.
İddiaya göre Dr. Dölek, veri uzmanı olarak görev yaptığı laboratuvarlarda bazı usulsüzlükler ve güvenlik açıklarını tespit ederek bu eksiklikleri ABD Enerji Bakanlığı’na bildirdi. Bunun üzerine yoğun baskılara ve mobbinge maruz kalan dölek görevinden uzaklaştırıldı. Dört gün önce gözaltına alındığı bilgisine ulaşılan Dölek’ten 4 gündür haber alınamıyor.

Gözaltına alındı
Ailenin iddiasına göre, Dr. Dölek’in önce vizesi iptal edilerek hukuki hakları elinden alındı, ardından Virginia Tech’ten çıkış belgesi verilmedi. Bilim insanı sesini duyurmak için Kanada’ya tek kişilik yürüyüş başlattı ancak 4 gün önce Mohawk bölgesinde gözaltına alındı.
Oğlunun hayatından endişe ettiklerini belirten anne Zuhal Dölek, "Oğlum fizik alanında çok önemli araştırmalar yapıyor. 500’den fazla makalesi, 20 binin üzerinde atıfı var. CERN’de araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra Virginia Tech’te ve Fermilab’da çalışmalar yürüttü. Bu laboratuvarlarda usulsüzlükler, radyasyona maruz kalma olayları tespit edip raporladığı için hedef gösterildi. Laboratuvara izinsiz girdiği gerekçesiyle bir gün tutuklu kaldı. Oysa odasına eşyalarını almak için izin verilmişti. Açtığı davayı kazandı ama çıkış belgesini vermediler. 1,5 yıl boyunca parasız, savunmasız ve barınaksız mücadele etti. Yaşadığı haksızlıkları dile getirmek için Kanada’ya yürümek isterken Mohawk bölgesinde tutuklandı. Telefonuna ve bilgisayarına el konuldu. Oğlum çok değerli bir bilim insanı. Karanlık madde ve yüksek enerji fiziği üzerine çalışıyordu. Biz sadece usulsüz bir şekilde tutuklu kalmasını istemiyoruz" diyerek gözyaşı döktü ve yetkililerden yardım beklediklerini ifade etti.
Baba Hasan Dölek de oğlu için Adana’daki evlerini de sattıklarını söyleyerek, "Bilim insanı oğlumuzun yaptığı önemli çalışmalar ortada. Onu kurtarmak için Adana’daki evimizi sattık, 50 bin dolar gönderdik. Ama şu anda hiçbir haber alamıyoruz. Orada bir avukat tutma imkânımız da kalmadı. Yeni mülteci kanununa göre El Salvador’daki bir hapishaneye gönderilmesinden endişe ediyoruz. Ne olur sesimizi duyun" diye konuştu.

Koray Palaz: "Bu kolay bir şey değil"

Mehmet Altıparmak: "Bence rakibe gol atmamak büyük saygısızlık"

Trendyol 1. Lig: Adana Demirspor: 1 - Amed Sportif Faaliyetler: 8

Serinlemek için denize giren 12 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İş yeri kurşunlamasıyla ilgili Adana Valiliği açıklama yaptı

CERN’de görev alan Türk bilim adamından 4 gündür haber alınamıyor

Mersin’de Zafer Bayramı kapsamında ‘Gözne Karakucak Güreşleri’ düzenlendi

Zafer Bayramı, Futbol Turnuvası ile taçlandı

Mersin’de sıfır atık ve afet bilincini buluşturan proje

Akdeniz Belediyesinden kaldırım işgallerine sıkı denetim

Yoldaki kamyon lastiğine çarpma anı saniye saniye görüntülendi

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: Sürücü öldü, eşi ağır yaralandı

Uzmanı uyardı: "Meme kanseri tedavisinde dişler tehlike altında, tamoksifen kullanan her 10 hastadan 1’i tüm dişlerini kaybediyor"

Biri kendini kamyonette iple bağladı, diğeri kamyonette hamak keyfi yaptı

Yanan turunçgillerin Akdeniz Meyve sineği üretmemesi için çalışma başlatıldı

Yıktığı binanın altında kalmaktan saniyelerle kurtuldu, korku dolu anlar kamerada

250’den fazla pehlivan katıldı: Yörüklerin güreşi renkli geçti

Adana’da Eylül ayının ilk haftasında da yağış yok

Görünümüyle mest eden yarım ton ağırlığındaki ahşap Bayraktar TB2 maketini 30 günde yaptılar

Hatay’da gökyüzü rengarenk uçurtmalarla renklendi

Kanserden eşini kaybeden kadının, 4 evladının ekmek parasını kazandığı minibüs yandı

Kiracısının ölümüne neden olan ev sahibinin evi yandı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Trendyol 1. Lig: Atakaş Hatayspor: 1 - İstanbulspor: 1

Dünyanın en büyük Türk bayrağı Ahır Dağı’na yapıldı, savaş uçakları selamladı

Mersin’de 6 kişinin içinde olduğu tekne alabora oldu

Balkonda oturan çocuğa kurşun isabet etti

TFF 2. Lig: Kahramanmaraş İstiklal Spor: 2 - Yeni Malatyaspor: 0

30 Ağustos’ta Türk bayraklı su korteji görsel şölen oluşturdu

Darbettikleri kiracılarının ölümüne neden olan çift tutuklandı

Yükleniyor