Bursa'nın Yenişehir ilçesinde Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM)'ne mamografi cihazı kazandırıldı. Bu cihaz sayesinde 40-69 yaş arası kadınların meme kanseri tanısı artık ilçede gerçekleştirilebilecek ve erken teşhisle tedavilere zamanında başlanabilecek.
Gürhan ADANA / BURSA (İGFA) - Daha önce 40-69 yaş arası kadınlar, ayda bir kez 17 kişilik gruplar halinde belediyenin sağladığı otobüsle İnegöl'deki mamografi merkezine götürülüyordu. Yeni cihazın devreye girmesiyle bu zahmetli yolculuklar son bulacak.
Yenişehir Sağlık Müdürü Enver Ünal, mamografi cihazının önümüzdeki günlerde kullanıma başlamasıyla birlikte ayda yaklaşık 700 kadının mamografisinin ilçede çekilebileceğini açıkladı. Ünal, 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini belirtti.
"Ayrıca meme kanseri şüphesiyle Yenişehir Devlet Hastanesi'nden de hastalar Bursa'ya sevk ediliyordu" diyen Ünal, "Artık Yenişehirliler başka merkezlere gitmek zorunda kalmayacaklar" ifadelerini kullandı.
Yenişehir İlçe Sağlık Müdürü Enver Ünal, Sağlıklı Hayat Merkezi'nde ayrıca 50-65 yaş arası kadınlara smear taraması yapılarak HPV tahlili yapılıp rahim ağzı kanserinde erken teşhis yapıldığını da vurguladı. Ünal ayrıca, 50-70 yaş arası kadın ve erkelere gaitada gizli kan taraması yapılarak bağırsak ve kolerektal kanseri erken teşhislerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Meme kanserinin en ölümcül kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çeken Ünal, "Yenişehir Sağlıklı Hayat Merkezi'ne kazandırdığımız bu cihazla erken kanser tanısıyla birçok kişinin tedavilerine erken başlanabilecek" diye konuştu.