Beyin felcinde botoks ve tendon gevşetme tedavisiyle, Asel yeniden yürümeye başladı

Beyin felcinde botoks ve tendon gevşetme tedavisiyle, Asel yeniden yürümeye başladı

GÜNDEM 3.09.2025 10:43:22 0
Beyin felcinde botoks ve tendon gevşetme tedavisiyle, Asel yeniden yürümeye başladı
Kahramanmaraş’ta beyin felci tanısı ile tedavi edilen 4 yaşındaki Asel, uygulanan botoks ve tendon gevşetme işlemleri sonrası yeniden yürümeye başladı.
Sular Akademi Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kalender, beyin felci tanısıyla takip edilen 4 yaşındaki Asel’in başarılı bir tedavi süreciyle sağlığına kavuşma yolunda önemli adımlar attığını duyurdu. Doğuştan beyin felci olması nedeniyle parmaklarının ucunda yürüyen Asel’in Doç. Dr. Kalender’in botoks ve tenatömi (kas gevşetme) kombinasyon tedavisiyle, yürüme ve duruş bozukluklarında ciddi anlamda düzelmeler gözlemlendi.

’Beyin felci doğum sırasında gelişiyor’
Hasta ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kalender, "Bugün konumuz beyin felci. Doğum sırasında, doğumdan önce ya da sonra beynin bazı hastalıklardan etkilendiği zaman beynin motor kısımları, kas hareketlerine ilgilenen kısımlarının zarar görmesiyle ilgili kaslarda daha az kasılma şeklinde, spastik dediğimiz şekilde özürler gelişiyor. Bunlar yürüme, duruş ve elde kavrama güçlükleri oluşturuyor. Bunlara tedavi yapıyoruz. Ve bu tedavi multidisipliner oluyor. Çocuk nörolojisi, fizik tedavi ve ortopedinin beraber yaptığı bir tedavi. Bu tedavi genelde algoritimle yapılıyor. En son ortopedi doktorlarına giriyorlar. Ortopedi doktorları, bunlara gerektiği zaman botoks, gerektiği zaman tenotomi, gerektiği zaman kemik işlemleri yapıyor. Ve sonuçta çocuğun daha düzgün yürümesi, daha dengeli yürümesi ve ayaklarının yere tam basıp dizlerinin düz kalması sağlanabiliyor" dedi.

’Asel’in tedavisinde botoks ve kas gevşetme uygulandı’
Açıklamasını sürdüren Kalender, "Asel 4 yaşında. Uzun süredir fizik tedavi kontrolündeydi. Kaslarında yeterli gevşeme olmadığı için ortopediye sevk edildi. Asel’de botoks artı tenotomi birlikte uygulandı. Sonuçlarımız şu an beklendiği gibi gayet güzel. Arkasından fizik tedavi devam edecek ve hastanın yıllık 3 kere kontrolü yapılacak. İnşallah daha güzel yürüdüğü günler olacak. Şu an eskisine göre çok iyi ama daha iyi günleri bekliyoruz inşallah" diye konuştu.

’Parmak ucunda yürüyordu, dirseğini açamıyordu’
Asel’in önceki durumu hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Kalender, "Bacakların makaslaması vardı. Dizleri bükülüyordu. Parmak ucunda yürüyordu. Bir eli içe doğru dönmüş, avucu yere bakıyordu. Bu işlemden sonra şimdi elini dua eder gibi kaldırabiliyor. Dirseğini tam açabiliyor. Eskiden hiç açılmıyordu. Makaslaması ciddi bir şekilde azaldı. Ancak fizik tedavisi devam edecek. Bacakların duruşunda ciddi bir fleksiyon yani bükülme defekti vardı. O güzel bir şekilde düzeldi. Şu an için ayakları gayet güzel. Fizik tedavimiz hem kalçası hem dizi için devam edecek. Bu doğum sırasında bir şekilde beyin kansız kaldığı zaman beyninin motor korteks dediğimiz kısım zedeleniyor. Ondan sonra bu şekilde spastik kaslara kasan bir durum, klinik ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

’70 gün yoğun bakım sürecimiz oldu’
Yaşadıkları süreci anlatan Asel’in annesi Neslihan Akkurt ise, "Asel 31 haftalık doğdu. Erken doğuma bağlı. 70 gün yoğun bakım sürecimiz oldu. Daha sonrasında taburcu oldu. Sonuç olarak şu an iyiyiz. Daha önce parmak ucu basıyorduk. Dizler çok kitleniyordu. Ali hocamızın sayesinde şu an çok iyiyiz. Daha da iyi olmayı düşünüyoruz inşallah" dedi.

Vali Köşger Adana'dan ayrılıyor: 'Dostluk mezara kadar'

Seyhan'da 'çöp ev' operasyonu: Tonlarca atık temizlendi

Adana Yeşil Dönüşüm Merkezi ile Türkiye Liderliğine Hazırlanıyor

Erciyes'te kış sezonu yoğun geçiyor

Mersin Limanı'nda 298 kilo kokain ele geçirildi

Parlayan Yıldız Anaokulu Yönetimi Ve Öğrencilerinden Adana Valisine Veda Ziyareti,

ISUBÜ Böcek Müzesi'nde 30 bin örnek sergileniyor

Eğitim-Bir-Sen'den öğretmen atamaları için planlı ve adil çağrı

Çukurova Kaymakamı Alkan, Sağlık Müdürü Nacar'ı Ziyaret Etti

27 İl İçin Sarı Alarm: Kar ve Fırtına Uyarısı

27 İl İçin Sarı Alarm: Kar ve Fırtına Geliyor

Gazeteciler Cemiyeti 80. yılını kutladı, Meslek Onur Ödülü Yılmaz Polat'a

YHT Bursa etabında test sürüşleri nisanda başlıyor

Mersin'de geri dönüşüm tesisinde yangın çıktı

FETÖ operasyonu: 16 ilde 81 gözaltı

16. Adana Kurtuluş Yarı Maratonu Yarın Koşuluyor

Mersin'de kamyonette 500 kilo bozuk et yakalandı

Adana'da meme kanseri taraması için iş birliği

Mersin'de kamyonette 500 kilo bozuk et ele geçirildi

FETÖ'ye 34 ilde operasyon: 77 şüpheli yakalandı, 43'ü tutuklandı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yaban hayatına müdahaleye 3,9 milyon TL ceza

12 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası komisyona sevk edildi

Adana Büyükşehir’den Gazetecilere Saygısızlık!

Trendyol 1. Lig'de 20. Hafta Heyecanı Başlıyor

Uyuşturucu Operasyonlarında 424 Şüpheli Yakalandı

AK Parti'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 275'e yükseldi

Gaziantep'te Engelli ve Yaşlılar İçin 852 Haneye 2.795 Kez Hizmet

Giresun Valiliğine Mustafa Koç Atandı

Fenerbahçe, Süper Kupa Finalinde Galatasaray'ın Rakibi Oldu

Yükleniyor