Berktaş: "Belediyelerin imar planı oluşturma konusunda ciddi ölçüde eksikleri bulunmaktadır"

Berktaş: "Belediyelerin imar planı oluşturma konusunda ciddi ölçüde eksikleri bulunmaktadır"

GÜNDEM 21.04.2025 14:44:50 0
Berktaş:
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Kent Estetiği Komisyon Başkanı Rıfat Berktaş, Adana’nın çarpık kentleşmenin bedelini ağır şekilde ödediğini belirterek, "Çarpık kentleşme, sadece görsel olarak değil, sosyal ve ekonomik açıdan da kente zarar vermektedir. Uygun olmayan yapılaşma, sosyal izolasyonu artırır, altyapı sorunlarına yol açar ve ekonomik dengesizlikleri derinleştirir" dedi.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Kent Estetiği Komisyon Başkanı Rıfat Berktaş, DAİMFED merkez binasında basın toplantısı düzenledi. İmar sorunları ve çarpık kentleşmenin ele alındığı toplantıda, DAİMFED komisyon üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda imar sorunlarına dikkat çeken Berktaş, imar planları ile sahadaki uygulamalar arasında büyük bir uçurum bulunduğunu söyledi.

"Gerçekleşen projeler genellikle planlamadan sapmaktadır"
Adana’nın hızlı ve düzensiz bir kentleşme süreci geçirdiğini ifade eden Berktaş, "Bu süreç, şehrin estetik, sosyal ve çevresel değerlerini zedeleyerek çarpık yapılaşma yol açmaktadır. Şehirdeki binaların estetik uyumu eksik, işlevsel planlamalar yetersiz kalmaktadır" diye konuştu.
Şehir planlamacılarından mimarlara kadar farklı uzmanlıkları bir araya getirecek bir çalışma sistemi öneren Berktaş, şöyle devam etti: "Belediyelerin imar planı oluşturma konusunda ciddi ölçüde eksikleri bulunmaktadır. Mevcut imar planları, şehrin gerçek ihtiyaçları ve sosyal yapısına uyum göstermemektedir. Bu durum, çarpık kentleşmenin temel sebeplerinden biri olarak gösterilebilir. İmar planları ile sahadaki uygulamalar arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Gerçekleşen projeler genellikle planlamadan sapmaktadır. Bu durum şehrin düzensizleşmesine neden olmaktadır. Örneğin 15 katlı bir binanın yanında 2 katlı bir yapının yapılmış olması, kentin estetiğini bozarak çarpık kentleşmeye neden olan bir görüntü ortaya çıkarmaktadır" şeklinde konuştu.

"Çarpık kentleşmenin bedelini Adana ödüyor"
Adana’nın çarpık kentleşmenin bedelini ağır şekilde ödediğine vurgu yapan Berktaş, "Güney Adana’da görülen yapılaşma, şehrin kimliğini tehdit ederken, sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir. Hızlı yapılan plansız yapılaşmalar, sosyal uyumu bozmaktadır. Aynı zamanda ulaşım, eğitim ve sağlık açısından bu bölgeler doğru hizmet alamamaktadır. Çarpık kentleşme, sadece görsel olarak değil, sosyal ve ekonomik açıdan da kente zarar vermektedir. Uygun olmayan yapılaşma, sosyal izolasyonu artırır, altyapı sorunlarına yol açar ve ekonomik dengesizlikleri derinleştirir" diyerek sözlerini tamamladı.

Mut'ta otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Adana'da genç kolonya şişesiyle evi yakmakla tehdit etti

Antakya'da dönercide yangın: Kızartma makinesinden çıktı

İskenderun'da motosiklete çarpan otomobil takla attı: 2 yaralı

Manavgat yolsuzluk davasında bir sanığa ev hapsi

Tarsus'ta tek teker şovuna 21 bin TL ceza

Torun, babaannesini darp edip ziynet eşyalarını gasp etti

Kozan'da yayla evi yangında kullanılamaz hale geldi

Kahramanmaraş'ta sanayi sitesinde yangın: Maddi hasar var

Kazada hayatını kaybeden gencin organları 5 hastaya umut oldu

İran'da şarapnel isabet eden tır şoförü Hüseyin Fırat'ın cenazesi Türkiye'ye getirilecek mi?

Defne Devlet Hastanesi personeli iftarda buluştu

Defne'de uçurumdan yuvarlanan otomobil sürücüsü yaralandı

Mersin'de kocası tarafından öldürülen 2 çocuk annesi Songül Aktekin son yolculuğuna uğurlandı

İran'da tırına füze şarapneli isabet eden Türk şoför hayatını kaybetti

Kahramanmaraş'ta cadde ve sokaklar asfalt yenilemesiyle güvenli hale geliyor

ALKÜ, ÜNİDES'te 12 projeyle bölgenin zirvesinde

Antalya-Konya kara yolu bir ay sonra trafiğe açıldı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Hatay'da dilenci operasyonu: Üzerlerinde 4 bin TL'ye kadar para bulundu

Hatay'da aranan 4 kişi tutuklandı

Samandağ'da Bahçe Yangını Büyümeden Kontrol Altına Alındı

Kahramanmaraş'ta Anne-Çocuk Ramazan Kandili Atölyesi Düzenlendi

Tekerlekli Sandalye Basketbol Play-off'ları Manavgat'ta

Yayladağı'na Sualtı Savaş Müzesi Geliyor

Adana'da bayram öncesi fiyat denetimi: Ürün başı 3.973 TL ceza

Glokom 'sessiz hırsız' olarak biliniyor, körlüğe yol açabilir

Kepez'de Ramazan'a Tiyatro Dokunuşu: Düğün Hatırası

Burdur'da asayiş olayları yüzde 10 azaldı

Hatay'da 1500 kişilik spor tesisi inşaatı hızla ilerliyor

Yükleniyor

loading