Bahar yorgunluğu ile 5 adımda başa çıkın

Bahar yorgunluğu ile 5 adımda başa çıkın

GÜNDEM 24.04.2025 12:30:51 0
Bahar yorgunluğu ile 5 adımda başa çıkın
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş, bahar yorgunluğu yaşayan bireylerde halsizlik, baş ağrısı, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı ve isteksizlik gibi şikayetler görüldüğünü belirterek, "Özellikle masa başı işlerde çalışanlar ve kapalı ortamlarda uzun süre kalanlar bu durumdan daha fazla etkilenirler" dedi.
Bahar yorgunluğu, mevsim değişiklikleriyle birlikte vücudun yeni hava şartlarına, sıcaklık artışına ve gün ışığının süresindeki değişikliklere uyum sağlamaya çalışırken yaşadığı fizyolojik ve psikolojik bir durum olduğu belirtildi. Medline Adana Hastanesi iç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş’ta bahar yorgunluğunun nedenlerini, belirtilerini ve başa çıkma yollarını anlattı.

Altında başka bir neden de yatabilir
Birçok bireyin özellikle de ilkbahar aylarındaki halsizliğini ’bahar yorgunluğuna’ bağladığını kaydeden Doç. Dr. Aktaş, "Ancak yaşanan yorgunluk çeşitleri, kronik yorgunluk sendromu, mutsuzluk yorgunluğu ve bahar yorgunluğu olarak üç grupta incelenir ve diğer hastalık belirtilerini birbirinden ayırmak gerekir. Çünkü bazen bahar yorgunluğu sanılan durum, altta yatan başka hastalıkların bir işareti de olabilir. Bahar yorgunluğu ile karıştırılabilen hastalıklar arasında, kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku bozukluğu, depresyon gibi sorunlar gelir. Bu nedenle eğer belirtiler 2-3 haftadan daha uzun sürüyor ve kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkiliyorsa bir uzmana başvurması faydalı olur" ifadelerini kullandı.
Aktaş, normalde, bahar yorgunluğunun bir hastalık olmasa da yaşam kalitesini geçici olarak düşürebilecek bir süreci ifade ettiğini belirterek, "Bu süreç içerisinde halsizlik, baş ağrısı, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı ve isteksizlik gibi şikayetler oldukça yaygındır. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar ve kapalı ortamlarda uzun süre kalanlar bu durumdan daha fazla etkilenirler" diye konuştu.

Küçük değişiklikler fark oluşturabilir
Günlük yaşamda küçük değişiklikler yaparak bu dönemi daha kolay atlatmayı öneren Doç.Dr.Aktaş şu 5 adımı sıraladı:
"1. Sabahları ılık bir duş almak, kan dolaşımını hızlandırarak güne daha zinde başlamayı sağlar. Aynı şekilde, iş ortamında kısa molalar vermek de zihnin dinlenmesine yardımcı olur.
2. Dengeli ve düzenli beslenmek, yeterli miktarda su tüketmek ve her gün en az 30 dakika açık havada yürüyüş yapmak belirtileri hafifletebilir. Ayrıca, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, metabolizmanın vitamin ve mineral dengesini destekler.
3. Uyku düzenine dikkat etmek de bahar yorgunluğunu hafifletmede önemli bir rol oynar. Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, kaliteli uyku uyumak ve uykusuz kalmaktan kaçınmak, vücudun mevsim geçişine daha kolay uyum sağlamasını sağlar. Gereksiz kafein ve şeker tüketiminden kaçınılması ise enerjinin daha dengeli kullanılmasına yardımcı olur.
4. Stresten uzak durmak, mümkün olduğunca pozitif bir ruh hali içinde olmak bahar yorgunluğunun etkilerini azaltacaktır. Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi rahatlatıcı aktiviteler bu dönemde hem fiziksel hem ruhsal olarak rahatlama sağlar.
5. Yapabiliyorsanız imkanlarınızı zorlayarak birkaç günlüğüne tatile çıkarak kent dışına kaçın. Bulunduğunuz ortamı kısa süre de olsa değiştirmek enerjinizi yükselterek sizi motive edecektir."

Mersin’de nehre düşen telefonu itfaiye ekipleri çıkardı

Mersin merkezli 20 ilde operasyon: 128 tutuklama

Başantrenör Can Sevim: "Kalan 4 maçımızı da kazanmak istiyoruz"

FİJET heyeti Tarsus’un tarihini gezdi

Mersin’den Ankara’ya umut dolu hava nakli gerçekleştirildi

Depremden kaçıp İstanbul’a sığınan afetzedeler korkuyla memleketlerine dönmeye başladılar

Şarjdaki telefonun bataryası patladı

Şener: "Akdeniz Belediyesinin 1 milyar 400 milyon lira borcu var"

Elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden anne-kızın cenaze toprağa verildi

Coğrafi işaretli Silifke çileği Rusya, Ukrayna ve Katar’a ihraç ediliyor

Bahar yorgunluğu ile 5 adımda başa çıkın

Mersin’de dünya çocukları bilimle buluştu

Op. Dr. Oğur: "Genital estetikle kadınlar, bedenleriyle daha barışık ve kendinden daha emin hissedebilir"

‘Eğlence Tırı’ 23 Nisan’da depremzede çocukların yüzünü güldürdü

Jandarmadan öğrencilere siber farkındalık eğitimi

Pozantı’da uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalandı

Osmaniye’de otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü

Uluslararası Mersin Çocuk Festivali coşkuyla tamamlandı

Turfanda patateste hasat başladı

Mersin’de havalar ısınınca sahiller hareketlendi

Aylardır bitmeyen yol vatandaşı bıktırdı: "Sesimizi duy Zeydan Başkan"

Mersin’de bir şüpheli tarihi eserleri satmaya çalışırken yakalandı

Prof. Dr. Alptekin: "Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur"

Kahramanmaraş’ta babalar ve çocuklardan özel gösteri

Mersin’de çocuklar bir günlüğüne itfaiyeci oldu

Kayısıda ilk hasat yapıldı: 500 TL’den alıcı buldu

Evinde 12 silah ele geçirildi, "Hevesim var, biriktiriyorum" dedi

Dörtyol’da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Mersin Erdemli’de çocuklar şenlikte buluştu

Emine teyzenin gözyaşları dindi

Yükleniyor