Akıllı Kask, TEKNOFEST'te Birinci Oldu!

Şanlıurfa Gençstem Derneği’nin geliştirdiği yapay zeka destekli "akıllı kask sistemi," Adana'daki TEKNOFEST’te Akıllı Ulaşım Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı.

Akıllı Kask, TEKNOFEST
Haberi Sesli Oku
TEKNOLOJİ 4.10.2024 16:24:00 0

Şanlıurfa Gençstem Derneği’nin geliştirdiği yapay zeka destekli "akıllı kask sistemi," Adana'da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2024’te düzenlenen Akıllı Ulaşım Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Proje, sürücüler için trafik levhalarını ve tehlikeli nesneleri tanıyarak uyarılar yapıyor.

Dernekte görev yapan akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler, motosiklet ve skuter sürücülerinin yaşadığı kazaları önlemek amacıyla bu yenilikçi projeyi geliştirdi. Akıllı kask, önündeki kamera ile çevresini algılayarak sürücüleri uyarıyor ve kazalar sırasında kullanıcıların yakınlarına bilgi mesajı ve konum bilgisi gönderiyor.

Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mustafa Taşiyan, projelerinin hayat kurtarıcı bir nitelik taşıdığını vurguladı. Kaskın, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalıştığını belirten Taşiyan, “Kafayı sağa sola hareket ettirdiğinizde yönünüze göre sinyal veriyor. GPS özelliği sayesinde önceden tanımlanan üç kişiye kaza anında mesaj ile bilgi veriyor” dedi.

Taşiyan, TEKNOFEST'te ödül kazanmanın kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Projelerine ilginin oldukça yüksek olduğunu ve diğer stantlardan gelen iş insanlarının işbirliği yapmak istediklerini ifade etti. Bu tür yarışmalara katılmaya devam edeceklerini ve öğrencilerini bu alanda teşvik edeceklerini sözlerine ekledi.