Adanalı çiftçiler yeşillenme hastalığına karşı teyakkuzda

DÜNYADA 33 ÜLKEDE GÖRÜNEN NARENCİYEDE YEŞİLLENME HASTALIĞI İÇİN 3 MİLYON 200 BİN TON NARENCİYENİN ÜRETİLDİĞİ ADANA’DA ÇİFTÇİLER ÇAĞRIDA BULUNUP KARANTİNA ÖNLEMLERİNİN ARTMASINI KIBRIS'TAN ÜLKEMİZE NARENCİYE ÜRÜNLERİN?

EKONOMİ 27.02.2024 10:22:24 0
Adanalı çiftçiler yeşillenme hastalığına karşı teyakkuzda

Dünyada 33 ülkede görülen narenciyede yeşillenme hastalığı için 3 milyon 200 bin ton narenciyenin üretildiği Adana’da çiftçiler çağrıda bulunup, karantina önlemlerinin artmasını, Kıbrıs’tan ülkemize narenciye ürünlerinin gelmemesini, transit geçişlerin yapılmamasını talep etti.

Dünyada turunçgillerin en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilen turunçgil yeşillenme hastalığı, bir tür böcek olan Asya turunçgil psillidi, (diaphorina citri) aracılığıyla geniş alanlara yayılabiliyor. Halihazırda dünyada 33 ülkede görülen ve en yakın Kuzey Kıbrıs’ta tespit edilen hastalık için karantina tedbirleri alınıyor.

Ülkemizde de karantina tedbirlerinin uygulandığı hastalık ile ilgili 3 milyon 200 bin ton narenciyenin üretildiği Adana’da çiftçiler çağrıda bulundu.

Turunçgil yeşillenme hastalığının bulaşması durumunda, Türkiye’nin ekolojik şartları göz önüne alındığında zararlının yüksek popülasyon düzeyine çıkarak yıkıcı etkileri olabileceği, ağaç ölümleri ile beraber büyük miktarda ürün ve ihracat pazarı kaybına neden olacağı belirtildi.

'Akdeniz meyve sineğinden daha tehlikeli'

Konuyla ilgili Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Doğan, hastalığı yayan zararlının, fidan ve aşı gözü gibi bitki üretim materyallerinin yanı sıra turunçgil bitkilerinin yeşil bölümleri ile odun ve budama artıkları ve en önemlisi de işlenmemiş meyve ticaretiyle yayıldığını söyleyerek, 'Ülkemizde bu hastalık görülmedi ancak dünyada 33 ülkede görüldü. Turunçgil yeşillenmesi hastalığı vektör böcekler aracılığıyla taşınıyor bu böcekler aslında bakteri taşıyorlar. Taşınan bu bakteriler böylelikle taşınan yerde yeşillenme hastalığına sebep oluyor. Hastalık çok çabuk yayılıyor. Turunçgil yeşillenmesi hastalığı Akdeniz meyve sineğinden daha kötü, en azından Akdeniz meyve sineğini kimyasallar ile önleyebiliyoruz. Yeşillenme hastalığının bir ilacı yok önleme şansımız yok, 33 ülkede karantinaya alındı, ülkemizde de karantina tedbirleri var' ifadelerini kullandı.

'Kuzey Kıbrıs’tan ürün gelmemeli'

Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye narenciye ürünlerinin gelmemesi ve transit geçitlerin yapılmaması gerektiğini aktaran Doğan, şunları söyledi:

'İki firma şu an Kıbrıs’tan Türkiye’ye narenciye getirmekte. Tarım Bakanlığı tarafından Kıbrıs’ta da kontroller yapılıyor, oradaki ürünler kapalı ortamda fümigasyon yapılıyor ve aletler dezenfekte ediliyor. Önlem alınıyor fakat ne kadar önlem alırsak alalım tır ve kamyonlar bahçe içerisine girdiklerinde tırın etrafına böcekler yerleşebiliyor. Onlar aracıyla böcekler ülkemize girerse bizim burada narenciyeyi kurtarma şansımız olmaz.'

'Böcekler ülkeye girerse bahçeleri kaybederiz'

Adana’nın önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu, hastalığın Adana’da görülmesinin ekonomiye ciddi zarar vereceğini vurgulayan Doğan, 'Sadece Adana ilimizde 850 bin dönüm alanda narenciye ekimi var. Bu seneki rekolte 3 milyon 200 bin tondu, beklediğimizden fazla rekolte oldu. Biz Türkiye narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini üretiyoruz. Bu böcekler ülkeye girerse bakteriler meyvelere bulaşırsa 5-8 yıl içerisinde bahçemizin hepsini kaybederiz. Milyonlarca insan buradan ekmek yiyor, para kazanıyor ve biz bu ürünleri yurt dışına gönderdiğimizde de ülkemize milyarlarca dolarlık döviz girmekte. Bu yüzden Tarım Bakanlığının çok sıkı tedbirler alması gerekiyor' diye konuştu.

Uçuruma yuvarlanarak ters dönen otomobildeki 4 kişi yaralandı

Kontrolden çıkan demir yüklü kamyon restoranın bahçesine uçtu: 2 yaralı

Evlilik vaadiyle kandırıldığı sevgilisi tarafından öldürülen hemşirelik öğrencisi Esra’nın ikiz kardeşi: "Kardeşimi kimseye göstermedim, görünmeyecek haldeydi"

Silahla yaralanan genç, 58 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Kahramanmaraş’ta topraktan sofraya bereket zincirine destek

Osmaniye’de 1 haftada 123 şüpheli yakalandı

Anamur’da müftülük personeline başarı belgesi

Osmaniye’de 2 kişinin yaralandığı silahlı kavgayla alakalı 6 kişi tutuklandı

Mersin’de son bir haftada aranan 894 şahıs yakalandı

Pat pat motoru tarlaya yuvarlandı, sürücüsü yaralandı

Kaza kurşunuyla ölen polisin cenazesi toprağa verildi

Vali Toros, Alevi Kültür Derneği’nin Geleneksel Aşure Etkinliğine katıldı

İkiz şehitlerin babası: "Ne mutlu bana ki 2 evladı şehit vermişim"

Osmaniye Belediyesi’nin yeni otobüsleri yola indi

Türkiye Padel Milli Takımı’nda, ATDSK’dan sporcu

Gülnar’da 30 kilometrelik grup yolu yenileniyor

Aşırı sıcaklar kentin boşalmasına neden oldu

Turizm işletmecisi Şahin: "Mersin ve Tarsus, kruvaziyer turizmde cazibe merkezi haline gelebilir"

Mersin’de çocuklara afet eğitimi

Kahramanmaraş Piazza AVM’de kavga

Yangın ormana sıçramadan söndürüldü

Tescilli tarihi cami geçmişin izlerini geleceğe taşıyor

Mısır tarlasında ele geçirilen 45 bin kök kenevire 4 tutuklama

İskenderun’da hırsızlık şüphelisi 3 şahıs yakalandı

Hatay’da hırsızlıktan 14 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Dörtyol’da hırsızlık şüphelisi şahıs yakalandı

Mersin’in simgesi Kızkalesi ’Ay Yıldızla’ aydınlandı

Mersin’de arazi dolandırıcılığı iddiası: Köylüler organize çetenin hedefi oldu

Nakliye dolandırıcılarına Mersin polisinden darbe

Salça dönemi başlamayınca domatesin fiyatı 3 TL’ye kadar düştü

Yükleniyor