Mersin'de, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Doğukan Uyan'ın da aralarında bulunduğu ihale yolsuzluğu operasyonunun ikinci dalgası gerçekleştirildi. Aralarında 5 devlet memurunun da olduğu 20 belediye personeli daha gözaltına alındı. Olayla ilgili toplam 26 şüpheli bu sabah adliyeye sevk edildi.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 'rüşvet, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ile suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması' suçlarına yönelik 11 Mart'ta ilk operasyon yapılmıştı. O operasyonda Doğukan Uyan, annesi ve 2 şirket yetkilisi de dahil 8 şüpheli gözaltına alınmış, Uyan'a ait 21 taşınmaz, 3 araç ve 1 deniz aracına el konulmuştu.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, D.U.'nun belediyedeki ofisinde de arama yaptı. Aramada incelenmek üzere bazı evraklara el konuldu. Şüphelilerden özel kalem müdürünün annesi A.G.U., adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, bir şüpheli de emniyetteki ifadesinin ardından salıverildi.
Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, belediyeden bazı firmalara doğrudan temin yöntemiyle gerçekte yapılmayan mal ve hizmet alımları yapılmış gibi gösterildiği iddia edildi. Bu yöntemle aktarılan paraların, şüphelilerin adına alınan taşınmazların ödemelerinde kullanıldığı öne sürüldü. Yapılan tespitlere göre, bu işlemler nedeniyle yaklaşık 16 milyon 582 bin lira kamu zararı oluştuğu değerlendirildi.
Şüphelilerin 2022 yılından itibaren edindikleri malvarlıklarına, 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında el konulmasına yönelik işlemlerin planlandığı bildirildi.